Végre! Gondolom egész Magyarország, de tán az egész Unió szorongva várta, hogy jóváhagyják: rövidesen a hazai üzletek polcain is megjelenhetnek a rovarokból készült élelmiszerek.

Az Európai Unió területén élelmiszerként engedélyt kapott a lisztbogár lárvája. Nagyszerű! Úgyis undorodtunk már a sok disznóságtól (és a muszlim bevándorlók követelik is a sertésből származó finomságok betiltását), meg persze bemesélték nekünk, hogy a tehénszellentés veszélyes, mert a kieresztett metán fokozza az üvegház hatást. (Csak mellékesen: egyrészt a tehénböfögés sokkal több gázt eredményez, másrészt az olajipar felel a kibocsájtás jó harmadáért.)

Nosza ide nekünk a kukacot, az nem ereget!

A magam részéről azonban nem óhajtok közelharcot folytatni azért, hogy hozzájussak a napi betevő kukacomhoz, inkább iszom tejet és eléggé el nem ítélhető módon ragaszkodom a visszataszító steak-hez. Szánom-bánom, de nem vagyok annyira környezettudatos, hogy megmaradjon bennem az esetleg lenyelt kukac.

Magyarország viszont ellenzi a rovarok élelmiszercélú felhasználását, erről így ír a Magyar Nemzet:

Az Agrárminisztérium azt közölte: „hazánk álláspontja szerint nincs olyan mértékű fehérjehiány Európában, amely indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását. Ráadásul a kontinensen hagyománya sincs ezen fehérjeforrások fogyasztásának, így Magyarország nem támogatja a döntést.”

Ugyanakkor a tagállamok többsége idén májusban zöld jelzést adott az alternatív fehérjeforrásnak azt követően, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) januárban emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszert…

…A friss uniós döntést várhatóan már a közeljövőben hasonlók követik. Ennek oka, hogy az étkezési és takarmányozási célú rovarok piaca – mint a hagyományos állati termékekkel szembeni alternatíva – mögött óriási befektetői háttér sorakozott fel…

Ám ha valakinek még mindig étvágya lenne az újfajta „csemegére”, nem árt, ha tudja, hogy a rovarfogyasztásnak többféle veszélye is lehet. Ismét a Magyar Nemzetből idézünk:

Élelmiszer-biztonsági kockázatok:

–  biológiai: kórokozó baktériumok, vírusok, paraziták, gombák, prionok jelenléte;

kémiai: nehézfémek, toxinok, állatgyógyászati szerek, hormonok, növényvédőszer-maradékok jelenléte;

fizikai: sérülést okozhatnak a rovar éles részei;

speciális kockázat: a rovar allergizáló hatású lehet, egyes rovartermékeknél speciális kémiai kockázatot jelenthet egyebek mellett a túlzott kitinbevitel.

Jelenleg tizenegy további rovarfaj vár arra, hogy megkapja az uniós szintű engedélyt, így forgalmazható legyen élelmiszerként. Ezzel párhuzamosan a nyugati világban ráadásul komoly lobbizás folyik a hagyományos állati fehérjeforrások és az állattartás ellen.

Az új uniós jelmondat ezek után ez lehetne: Le a piszkos disznókkal, vesszenek a marhák, éljen a demokratikus kukac!

A Magyar Nemzet írása itt olvasható.

(Címkép: magyarmezogazdasag.hu)