A közel-keleti és az afrikai üldözött keresztény közösség elismerését is kivívta a Hungary Helps Program – közölte a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára szombaton. A magyar modell adaptálására nemzetközi munkacsoport alakult.

Azbej Tristan telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a keresztény politizálás lehetőségeiről szóló hétvégi római találkozón pénteken pápai audencián is részt vett, ahol a Szentatyával folytatott beszélgetéséhez csatlakozott a szintén a helyszínen tartózkodó Efrém Ignác szír ortodox pátriárka. A közel-keleti keresztény vezető méltatta a pápának a magyar kormány üldözött keresztények melletti kiállását. A magyar segítség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Szíriában és Irakban az Iszlám Állam, illetve más dzsihadisták által üldözött keresztények megmaradhassanak vagy visszatérhessenek a menekült létből – tette hozzá Azbej Tristan.

A hétvégi politikusi találkozón Efrém Ignác mellett számos üldözött keresztény vezető – a Közel-Kelet mellett például az afrikai Kenyából – számolt be arról, hogy a magyar kormány elsőként lépett a teljes mértékben magukra hagyott közel-keleti üldözött keresztények megsegítése érdekében. „Ráadásul nem csak menekült családoknak segítettek, hanem egész intézményeket, településeket építettek újjá” – mondta. A pátriárka beszámolója szerint Szíriában kevesebb mint felére, Irakban pedig tizedére csökkent a keresztények lélekszáma az elmúlt egy évtizedben.

Azbej Tristan a keresztényüldözést korunk legnagyobb és legelhallgatottabb nemzetközi emberi jogi válságának nevezte, amely a világon több mint 340 millió keresztény hívőt érint. Az államtitkár tájékoztatása szerint a találkozón arról is szó esett: Lengyelország és Horvátország is követi a magyar példát, és az elmúlt időszakban közel-keleti üldözött keresztényeket támogató programokat indítottak, Horvátország például a konfliktuszónában élő fiatal keresztényeknek egyetemi ösztöndíjprogramot hirdetett.

A fórumon részt vevő, a világ minden tájáról érkezett keresztény politikusok úgy vélték, még több olyan programra van szükség, mint a magyar, és akkor megmaradhat a „kereszténység bölcsőjében” a kereszténység. Ezért döntöttek egy nemzetközi munkacsoport indításáról a magyar modell adaptálására, az üldözött keresztények közvetlen humanitárius megsegítésére.

A munkacsoport, amelyet Azbej Tristan vezet, már szombaton megkezdte munkáját.

Forrás: Origo.

(Címkép: Facebook/Hungary Helps – Magyarország segít)