A világszerte ismert előadóművész, Sebestyén Márta „Rózsa nyílik, szegfű hajlik” című korabeli világzenei estjével lép az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadára március 6-án, vasárnap. Az előadás egyben a művésznő 45 éves pályafutásának összefoglaló, ünnepi koncertje is. Sebestyén Márta több mint négy évtizedes művészi pályafutása során hitelesen képviselte az autentikus magyar kultúrát itthon és világszerte egyaránt.

STÍLUST TEREMTETT A MAGYAR NÉPDAL SZÍNPADI MEGSZÓLALTATÁSÁBAN, FELVÁLLALTAN KÖZVETÍTETTE A BARTÓKI ÉS KODÁLYI HAGYATÉKOT.

Különleges előadásmódjával nemzetközileg elismert előadóvá vált, aki világzenei feldolgozások (a Deep Forest) és Oscar-díjas filmprodukciók (Az angol beteg) világsikeréhez is hozzájárult. Énekelt többek közt a Sebő, a Muzsikás és a Vujicsics együttessel is.

Az utóbbi tizenöt évben állandó partnere a színpadon Andrejszki Judit csembalóművész, a régizene nagyasszonya, aki az Urániában rendezett koncerten is társa lesz. „Egy népi alt és egy barokk szoprán találkozása” révén olyan dallamokat mutatnak meg, amelyeknek írott nyomai megtalálhatók a XVI-XVII. századi kódexekben, de feltűnnek élő népzeneként a XX. századi gyűjtésekben, amelyeket már hangfelvételeken is sikerült rögzíteni.

EGY-EGY DALLAMOT TEHÁT MEGSZÓLALTATNAK ÚGY IS, AHOGY PÉLDÁUL EGY ÚRIKISASSZONY AJKÁRÓL CSENDÜLHETETT FEL VALAMELYIK XVII. SZÁZADI KASTÉLYBAN, ÉS ÚGY IS, AHOGY AZT KODÁLY ZOLTÁN HALLOTTA A XX. SZÁZAD ELEJÉN A BUKOVINAI ASSZONYOKTÓL, VAGY AHOGY KALLÓS ZOLTÁN RÖGZÍTETTE A XX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN.

 Az előadáson végigkövethetjük egy-egy dallam néha egészen kalandos útját is: a mantovai herceg reneszánsz udvarától a bukovinai csűrig, a XVII. századi Apponyi-kódextől egy Szécsi Margit-versig, vagy éppen tanúi lehetünk egy ír és egy magyar dallam különös találkozásának.

Az Origo nyomán.

Kép: Uránia Nemzeti Filmszínház