A hagyományoknak megfelelően a CÖF klub Miskolc ebben az esztendőben is megemlékezett a Székely Szabadság Napjáról. Tekintettel arra, hogy március 10.-e most munkanapra, csütörtökre esik, a megemlékezést előbb, már 6.-án megtartották. Az ott elhangzott ünnepi beszédből, Vass László gondolataiból idézünk.

„A Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja.

Mivel ez a nap az idén hétköznapra esik, ezért, szervezéstechnikai okok miatt, hogy többen lehessünk, mi ma (vasárnap) ünnepelünk.

2013-ban a szervezők becslése szerint mintegy harmincezren gyűltek össze, s később is tömegrendezvények voltak e napon, annak ellenére, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és az állami hatóságok a későbbi években megpróbálták megakadályozni a felvonulás megtartását, több ízben is tetemes bírságot róttak ki a szervezőkre és a résztvevőkre. Az Izsák Balázs vezette Székely Nemzeti Tanács perek tucatjával érvénytelenítette a bírságokat, és vívta ki a felvonulás jogát, mert amint azt megfogalmazta, “a székely szabadság eszmény, amelyért évszázadokon át küzdeni kellett”.

Mi is támogatjuk ezt az eszményt a magunk módján, lehetőségeivel, eszközeivel.

Többen ismerik már e megemlékezés általam alkalmazott módját, de azért az újonnan csatlakozók kedvéért most újból elmondom. 2015-ben éreztem először, hogy a Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonlóan, de nyilván attól jóval szerényebb körülmények között, meg kell mutatni a világnak, hogy itt a mi szűkebb pátriánkban is vagyunk, akik velük éreznek, fontosnak tartják törekvéseiket, tisztelettel emlékeznek az ünnepekről.

Ideológiát is gyártottam az elhatározásomhoz, s úgy tűnik, hogy ez a mai napig elfogadhatónak bizonyult. E szerint korábban a lakásomtól, s miután ilyen sokan lettünk, most már innen a Városház térről, országalapító Szent István királyunk elejiből, mint jelképes Anyaországtól indulva, keresztül haladva a városon érkezünk meg tisztelgő sétánkkal az általam jelképes Székelyföldnek tartott telkemig.

Szekely Szabadsag Napja megemlekezes Miskolcon

kép: CÖF Klub Miskolc

Közben több jeles helyen, mint például a népkerti Országzászló, vagy a hejőcsabai Milleniumi emlékmű előtt tisztelgünk, s a végén az én itteni, kicsi Székelyországomban pihenünk meg egy-egy pohár bor mellett.

Erre az útra indulunk hamarosan.

Kedves Barátaim!

Köszönöm, hogy eljöttetek!

Ezért jöttünk ma ide és ezért indulunk szolidaritási sétánkra, hogy megmutassuk székely testvéreinknek, nemzettársainknak, hogy közösek érzéseink és, bár részben különbözőek útjaink, de egyfelé visznek céljaink!

Kívánom, hogy érezzétek át szándékom fontosságát, a benne rejlő jóságot, továbbá, hogy érezzétek jól magatokat ezen a kora tavaszi együttléten és széles körben vigyétek hírét ügyünknek!”

Forrás és képek: CÖF Klub Miskolc