Ketanji Brown Jackson, a Legfelsőbb Bíróságra megüresedett székére jelölt bírónő kedden azt mondta, hogy nem tudja megadni a „nő” szó definícióját – számolt be a Daily Wire alapján a Neokohn.

Jackson, aki a szenátus igazságügyi bizottsága előtt jelent meg megerősítő meghallgatásának második napján, visszautasította Marsha Blackburn republikánus szenátor kérdését, és azt mondta, hogy bíróként nem az ő hatáskörébe tartozik, hogy erre választ adjon.

A párbeszéd a következőképpen hangzott:

„Meg tudná adni a „nő” szó definícióját?” kérdezte Blackburn.

„Nem tudom” – válaszolta Jackson.

„Nem tudja?”

„Nem – ebben az összefüggésben nem, nem vagyok biológus” – nevetett Jackson.

„Szóval úgy gondolja, hogy a ‘nő’ szó jelentése annyira homályos és ellentmondásos, hogy nem tud definíciót adni?” Blackburn tovább erőltette a dolgot.

„Szenátor, a munkám során bíróként azt teszem, hogy vitákat kezelek” – vágott vissza Jackson, utalva arra, hogy ő csak érvek és a törvények alapján tudna döntést hozni. „Ha vita van egy definícióval kapcsolatban, az emberek érveket hoznak fel, én pedig megnézem a törvényt és döntök, tehát – én nem -„

„Az a tény, hogy nem tud nekem egyenes választ adni egy olyan alapvető dologról, mint hogy mi a nő, aláhúzza annak a fajta progresszív oktatásnak a veszélyeit, amelyről hallunk” – folytatta Blackburn.

Blackburn ezután áttért az NCAA úszóbajnokság körüli vitára és arra, hogy az UPenn transznemű úszója, Lia Thomas – aki biológiailag még mindig férfi – biológiai nők ellen versenyezhetett. Thomas végül első lett az 500 méteres gyorsúszásban, ötödik a 200 méteres gyorsúszásban, és nyolcadik a 100 méteres gyorsúszásban.

„Éppen a múlt héten fiatal lányok egész generációja nézte végig, ahogy az adófizetők által finanszírozott intézményeink megengedték, hogy egy biológiai férfi versenyezzen és legyőzzön egy biológiai nőt az NCAA úszóbajnokságon” – mondta Blackburn, és azt kérdezte: „Mit gondol, milyen üzenetet küld ez azoknak a lányoknak, akik arra törekszenek, hogy a sportban a legmagasabb szinten versenyezzenek és nyerjenek?”.

„Szenátor, nem vagyok biztos benne, hogy ez milyen üzenetet küld” – válaszolta Jackson, hozzátéve, hogy nem tud válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek az ebből a helyzetből adódó jogi kérdésekre vonatkoznak, mert ezek olyan kérdések, amelyek a jövőben nagyon is a bíróság elé kerülhetnek.

Forrás: neokohn.hu

Fotó: EPA