November 16-án kerül a mozikba a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó Libertate ’89 – Nagyszeben című film.

Tudor Giurgiu rendező magyar-román koprodukcióban készült alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatása mellett akciófilmbe illő fordulatokat és izgalmakat kínál.

A történet szerint 1989. december 22-én, az erdélyi Nagyszebenben egyre több ember megy ki az utcára tüntetni Nicolae Ceausescu kommunista rendszere ellen. Miután Ceausescu egy helikopteren elmenekül Bukarestből, a katonaság átáll a tüntetők oldalára.

Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között. Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően a főhőst, Viorel rendőrkapitányt, akit Alex-Cornel Calangiu alakít, elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják.

„Az ellentmondásossága miatt eleinte távol akartam tartani magam ettől a témától. De amikor beleástam magam az eseményekbe – három évnyi kutatómunkával –, úgy gondoltam, a fiatalok érdekében a generációmnak kötelessége beszélni arról az időszakról” – idézi a tájékoztató Tudor Giurgiu rendezőt, aki szerint elmaradt a nyilvános bocsánatkérés, a 1989-es forradalmat a román társadalom a mai napig nem dolgozta fel.

A lezárás aktusa, aminek a kommunista rendszer leverése után meg kellett volna történnie, soha nem történt meg.

A változás soha nem történt meg. Ezért a filmmel az a célja, hogy pontos képet fessen az akkori káoszról, és magyarázatot adjon arra, hogy az igazi gyilkosokat miért nem vonták évekig felelősségre – hangsúlyozta a film rendezője.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Libertate’89 – Nagyszeben a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, a TIFF-en a Vodafone Hearts’ Award-ot, a legkedveltebb román film díját, a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon pedig az ökumenikus zsűri díját.

A filmben erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak.

Tudor Giurgiu a forgatókönyvet Cecilia Stefanescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, a sound designer Székely Tamás. Az alkotás vezető producere Oana Bujgoi Giorgiu (Libra Films), kooproducere Berger József, magyarországi koprodukciós partnere és a film hazai forgalmazója a Mythberg Films.

MTI