A Gazeta.ru arról tudósít, hogy Zoran Milanovic horvát elnök felszólította az EU-t, tegyen lépéseket az ukrajnai Kárpátalján élő magyarok jogainak megsértése ellen.

Novák Katalin meghívására Magyarországra érkezett a hétvégén Zoran Milanovic horvát elnök, aki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hivatalos megnyitójára látogatott hazánkba. Novák Katalin az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország üdvözli Horvátország schengeni tagságát és az euró bevezetését, valamint szólt a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról és turizmusról is.

A magyar köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a hétvégi volt Zoran Milanovic első hivatalos látogatása Magyarországon, s a horvát államfő bátor kiállása sokban segíthet az európai vezetők tisztánlátásában.

Az orosz Gazeta.ru beszámolójában azt írta, Zoran Milanovic horvát elnök a Novák Katalinnal folytatott megbeszélése után Budapesten tartott sajtótájékoztatón felszólította az EU-t, hogy tegyen lépéseket az ukrajnai Kárpátalján élő magyarok jogainak megsértése ellen.

Milanovic a tudósítás szerint úgy fogalmazott,

„nem érti, hogy az Európai Unió miért hallgat az ügyben”.

Nemrég a kárpátaljai Munkács városában több középületről eltávolították a magyar zászlókat, és leszerelték a magyar nyelvű feliratokat. Emellett felbontották Shink Istvánnak, a munkácsi magyar iskola igazgatójának munkaszerződését.

Ezt kommentálva Novák emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján 150 ezer magyar nemzetiségű ember él. Novák elfogadhatatlannak nevezte, hogy a helyi hatóságok megsértették jogaikat, és világossá tette Milanovic számára, hogy Magyarország nem fog szemet hunyni felette, még a folyamatban lévő ukrán konfliktusra való tekintettel sem.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Antonio Bat