Megrázó információk birtokába jutott a Metropol. A magyar határtól alig néhány száz méterre, egy vasúti csomópont gondosan őrzött és elkülönített részén egy speciálisan erre a célra kialakított hűtővagonban több száz katona holttestét őrzik az ukrán hatóságok.

A katonák már több hete, sőt egyeses esetekben több, mint egy hónapja vesztették életüket, de a hozzátartozók még nem temethették el őket. A temetések kérdését ugyanis a legsúlyosabb politikai kérdésként kezeli Zelenszkij elnök háborús propagandát irányító csapata. Még azt is szabályozzák, hogy a halálhírről mikor, milyen ütemben értesülnek a hozzátartozók, de gondosan beosztják az egy napra eső, engedélyezett temetések számát is. Nyilvánvalóan az egyre tömegesebb emberveszteségek miatti pániktól, a hozzátartozók kétségbeesésétől, a polgári és katonai hangulat még inkább drámai megromlásától tartanak.

Ezért van szükség a speciális hűtővagonokra, amelyek közül most egy a magyar határtól alig néhány száz méterre áll, a legszigorúbb katonai őrizet alatt. Ezeket a speciális járműveket a külföldi katonai segítségnyújtás címén néhány hónapja kapta Ukrajna, illetve vannak saját fejlesztésű halottszállító hűtőkocsijaik is…

…Kárpátalján napi legfeljebb négy-öt holttestet emelnek ki a hűtővagonokból, nem mindig elhalálozási sorrendben. Politikai, nemzetiségi okokat, az elhunytak életkorát is figyelembe véve engedélyezik a temetéseket.

Ukrajnában a háborús veszteségek szigorú hadititoknak számítanak, hivatalos információkat csak ritkán hoznak nyilvánosságra. Aki a szabályt bármilyen módon megszegi, akár egy közösségi média-bejegyzéssel, börtönbüntetésre számíthat.

Forrás: Metropol

(Címkép: Aljazeera képernyőkép)