Biztonsági garanciákat kapott kijevi látogatása előtt Joe Biden amerikai elnök – közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn Telegram-csatornáján.

Biden, miután előzetesen biztonsági garanciákat kapott, elutazott Kijevbe. Sok fegyvert ígért, és sírig tartó hűséget esküdött a neonáci rezsimnek 

– írta a volt orosz állam- és kormányfő az amerikai elnök kijevi látogatásáról. Medvegyev nem részletezte, hogy pontosan ki adta ezeket a garanciákat Bidennek. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó korábban újságíróknak azt mondta, hogy Washington néhány órával az elnöki látogatás előtt figyelmeztette Moszkvát, hogy elejét vegye a konfliktushelyzeteknek.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának elnökhelyettese, ugyancsak a Telegramon úgy vélekedett, hogy

a kijevi úttal, maximálisan hősies külsőségek között, kezdetét vette Biden újraválasztási kampánya.

– És ha Ukrajna nem támogatja majd kampányát a harctéren aratott diadallal, akkor magának Bidennek még mindig több lehetősége marad a további lépésekre, amit aztán bölcsességként és rugalmasságként lehet feltüntetni, szemben Brüsszellel vagy Berlinnel, amelyek kénytelenek voltak felégetni minden hidat Oroszország felé – írta Koszacsov, aki szerint kijevi látogatásával az amerikai elnök mielőbbi harci sikereket sürgetett Ukrajnától.

Több orosz parlementi képviselő úgy vélekedett, hogy a Biden-vizit semmilyen hatást nem gyakorol a „különleges hadművelet” menetére, az elnök legfeljebb az EU-ban és a saját választói körében szerez majd pontokat.

Forrás: magyarnemzet.hu

Nyitó képünkön: Joe Biden amerikai elnök a kijevi Szent Mihály-székesegyház előtt 2023. február 20-án. Biden előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kijevbe, ahol most jár első alkalommal, amióta Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)