Tegnap az orosz és az amerikai elnök is üzent egymásnak és a világnak az ukrajnai háború ügyében. Biden Varsóban elmondott beszédében hidegháborús hangulatot emlegetett, továbbra is kiállt Ukrajna támogatása mellett és kijelentette, hogy Oroszország soha nem nyerheti meg a háborút. Az elnök szerint a NATO erősebb, mint valaha, ám szerinte a Nyugat most olyan döntések előtt áll, amelyek évtizedekre határozzák meg a globális helyzetet.

– Kijev még mindig büszkén és szabadon áll – kezdte Joe Biden a  beszédét. Az amerikai elnök a hétfői meglepetésszerű kijevi látogatását követően érkezett a lengyel fővárosba, ahol Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott megbeszélést, míg a mai nap részt vesz a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a bukaresti kilencek csúcstalálkozóján is.

Az amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az egész világot, a NATO-t és „minden demokráciát” kihívás elé állított, amikor tavaly megtámadta Ukrajnát. Hozzátette: Putyin hiába hitte azt, hogy a tankjaival majd letarolja Ukrajnát, a „demokrácia túl erősnek bizonyult” – vastaps fogadta kijelentéseit.

A Nyugat globális szembenállássá akarja alakítani az ukrajnai helyi konfliktust – jelentette ki Vlagyimir Putyin kedden Moszkvában az orosz parlament két házához intézett üzenetében. Az orosz elnök hangsúlyozta: „a Nyugat kezdte el a háborút, és mi bevetettük az erőnket, hogy megállítsuk azt”. Putyin kitért arra is: a nyugati szankciók semmit se fognak elérni. Noha a legnagyobb várt bejelentés az általános mozgósításról elmaradt, Putyin utalt arra, hogy Oroszország területszerző céljai – az eddigi kommunikációval szemben – nem állnak meg a két kelet-ukrán szeparatista területnél.

MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

– Mélyen meghajlok a katonák és családjaik előtt – kezdte beszédét Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben a „különleges katonai műveletben” részt vevők „áldozatos” szerepvállalását méltatva. Mint az orosz elnök fogalmazott: elengedhetetlen, hogy a különleges hadműveletben résztvevők legalább 14 napos éves szabadságot kapjanak. Az orosz elnök kijelentését is vastaps fogadta. Hozzátette: „megértjük, hogy milyen elviselhetetlen az elesett katonák családtagjainak.” Putyin ígéretet tett „célzott segítségre” az ilyen családok számára.

Az orosz elnök kitért arra is, Moszkva továbbra is „náci fenyegetéssel és gyűlölettel néz szembe” Kijevben. Mi mindent megtettünk, hogy békésen oldjuk meg ezt a problémát, tárgyalásokat akartunk, de a hátunk mögött egy teljesen más terven dolgoztak

– utalt Putyin a Nyugatra, aminek béke iránti elkötelezettsége szerinte „csalásnak és kegyetlen hazugságnak” bizonyult. Hozzátette: szemet hunytak a politikai merényleteken, és a hívőkkel szembeni elfogadhatatlan bánásmód felett is.

Szerinte ha Moszkva nem kezdi el a „különlegesen katonai hadműveletet”, akkor a Nyugat – Ukrajnát használva – indított volna „büntetőakciót” Oroszország ellen, először a Donbász, majd a Krím félsziget ellen, és mindezt „dokumentumokkal is bizonyítani tudják”, amelyeket már eljuttattak az ENSZ Biztonsági Tanácsához is – mondta.

Az orosz elnök összességében a Nyugatot tette felelőssé a háború kirobbantásáért, és amiért egy helyi konfliktust globális szembenállássá akarnak alakítani.

Civelek Info: Különös világban élünk. Biden ukrajnai kiruccanását Putyin „engedélyezte”, személyesen garantálta az elnök biztonságát. Közben azért megszólaltak a szirénák, nem tudjuk a hatás kedvéért, vagy ténylegesen észleltek valami fenyegetést Kijevben. Biden megölelte Zelenszkijt, az ő emberét és mindent megad a jövőben is a háború folytatásához. Varsóban a NATO fantasztikus erejét vizionálta az elnök.  Helyes, legyen jó erős a NATO, már csak azért is, mert mi is a tagjai vagyunk, de ugye az védelmi szervezet, támadásra nem használható. Elvileg! Tudtommal megelőző csapásra sem? Az orosz elnök szerint azonban a NATO támadásra készült, erről dokumentumai vannak és őt becsapták a tárgyalásokkal. (Vö: Minszk!-szerk.)

Mindeközben senki sem beszél a békéről, illetve egymásra mutogatnak, hogy ki miatt nem lehetséges ez. A célok azonban világosan látszanak. A proxy-háború folytatódni fog. Az ismert játékelméleti teszt szerint: egymás felé rohannak az autók, kérdés ki kapja el először a kormányt. Mindkét sofőr az utolsó pillanatra vár. Ha nem sikerül mindketten meghalnak. Vagy a vesztes még orosz rulettet is játszhat.

Nyilván az üzengetésnek véget kell vetni, ezt kívánja az egész világ, különösen a szenvedő ukrán és orosz emberek, családok, gyerekek. Mindenki kilépett a függöny mögül. Az utóbbi két napban exponálódott kik is a valódi tárgyaló felek.

Akárhogy is volt, már az is mindegy ki kezdte, csak legyen végre tűzszünet, béke, üljenek le egy akármilyen hosszú asztal két végére és tárgyaljanak. A fegyverek pedig hallgassanak. Különben lehet, hogy mindkettőnek késő lesz elkapni a kormányt és akkor jön a nagy bumm!

Forrás: Magyar Nemzet itt és itt

Kiemelt képen: Vlagyimir Putyin akkori orosz kormányfő (j) üdvözli Joe Biden akkori amerikai alelnököt Moszkvában 2011 márciusában Fotó: Makszim Sipenkov / EPA / MTI