Nem tudom, mi a baj azzal, hogy Karácsony Gergely és sleppje – a haragoszöld Levegő Munkacsoport javaslatára – szívesen tenné kötelezővé a fizető parkolást Budapest teljes területén. Jót akarnak, nekünk segítenek, ha gyakorlatilag megszüntetik az autózást. Vagy nem.

A Levegő Munkacsoportnak nevezett valami már régóta figyelmeztet, az autózással az ellenség keze betette a lábát. Korukat messze megelőzve már az M1-es autópálya országhatárig történt meghosszabbítása ellen is ágáltak, gyakorlatilag azt állítva, hogy az autópályák termik az autókat. Hiszen ahol addig nem jártak, most majd járnak, azaz oda csinálják magukat, ahol eddig a háborítatlan (vagy földműveléssel már háborított) anyatermészet tenyészett.

És igen! Nem szabad autópályákat építeni! Mert azok tele lesznek autókkal! Az persze igaz, hogy így a lakott területek elkerülhetők, hogy a folyamatos haladással sokkal kevesebb szennyező anyag keletkezik, mint a torlódásokban, araszolgatás közben, de ezek az állítások (tények) csak arra jók, hogy megzavarják a tisztán gondolkodó levegősök nagyszerű elképzeléseit.

Akkor is nő a légszennyezés, ha csökken, erről nem nyitunk vitát!

És most itt a briliáns ötlet, aki Budapest határán belülre gördíti autójának legalább egyik kerekét, az merényletet követ el a környezettel szemben, amiért bűnhődnie kell. Hogy merészel bárki is autóba ülni mondjuk Gödöllőn, hogy aztán bepufogjon a fővárosba, mert ott a munkahelye? Íme az új szlogen:

Ön dönt! Autózik vagy dolgozik!

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Tessék HÉV-re szállni, az Örs vezér teréről metrózni, de ha mondjuk Csepelen van az a munkahely, még egy-két átszállás belefér. Igaz, a menetidő így órákkal meghosszabbodik, igaz, hogy piszok drága lenne az oda-vissza út, de oda se neki. Azt mi fizetjük, nem a Levegősök, még csak nem is a buszsávban szívesen közlekedő Karácsony-gárda. Viszont ideje átírni az ismert slágerszöveget emígyen:

Nyolc óra munka, nyolc óra utazás, nyolc óra velünk szórakozás.

De kit érdekel?  Ha nem tetszik, fizess! Mondjuk óránként 600 Ft-ot, ha pechedre ilyen zónához köt a munka. Mit neki (a mocskos autósnak) napi 8 órát számolva 4800 forint? Hisz az havonta alig több, mint 96 ezer! Megtanulja az a szemét légpiszkító, hogy a természetet – valamint a fővárosi önkormányzat bevételeit – védeni kell!

Milyen csodás perspektívát nyit ez a javaslat! Végre nem okoz majd gondot a légiónyi tanácsadó millió feletti havi apanázsának előteremtése, miközben az is előny, hogy jól fel lehet dühíteni azokat, akik nem szolidárisak a főpolgármesterrel és álságos módon valamikor sikeres autóvezetői vizsgát tettek. Tetszett volna megbukni, mint Karácsony ötször is, mindjárt nem dühítenék a dilettáns, ámde legalább rosszindulatú döntések.

Ám ha már így alakul, törekedni kellene a komplex megoldásra. Mert félő, hogy a naponta több tízezernyi autóval Budapestre érkezők megpróbálják kijátszani a fizetési kötelezettséget. Az éj leple alatt lábujjhegyen beautóznak Budapestre és eldugott utcácskákban, földutakon parkolják le a járművet, remélve, hogy arra nem jár parkolási ellenőr. És a nagy számok törvénye szerint közülük sokan sikeresen bujkálnak, ami egyszerűen megengedhetetlen. Hiszen a nem fizetők Karácsonyékat lopnák meg! Skandalum!

Éppen ezért a jövő nagy lehetősége a fővárosi foglalkoztatottság növelése érdekében ezernyi új ellenőr alkalmazása. Ők majd elektromos rollereken róják az utakat, vadászva a bliccelőkre. Esténként persze nem árt, ha járműveiket lemossák egy kád vízben, mert nehogy már saras-poros rollerrel mutatkozzanak a főváros képviseletében! A jó, rendezett külcsín szimpátiát ébreszthet a megbírságolt autósokban. Vagy az, ha színes parkolóórákat telepítenének, akkor biztosan vígan fizetnének ezreket az érintettek.

De kár lenne itt megállni. A fizetni nem akarók kiszűrése érdekében nem árt magas kőfallal körülvenni Budapestet, a városfalon pedig  a bevezető utakhoz fizető kapukat telepíteni. Na ez már valami, a fal felett ugyanis nem tud átrepülni az autó. Ma még.

Fotó: Vezess.hu

Emlékezhetünk arra a régen idejét múlt állításra, hogy a parkolási díjak a forgalomszabályozás eszközei. Ahol magasabbak, ott kevesebbet állnak majd a járművek, ez volt a szlogen. De ez butaság, a szocializmus agyszüleménye. Most már kapitalizmusban élünk, ahol az egyetlen cél a bevételek növelése. És mert ez a kapitalizmus demokratikus, hát nincs kivétel, mindenkinek fizetnie kell. Akkor is, ha a lakása előtt szeretne parkolni. Pikó (Elvesszük Az Óvónőktől És Odaadjuk A Haveroknak) András a Józsefvárosban ezt már megvalósította, és mivel még mindig polgármester, a minta bátran alkalmazható másutt is. (Egyébként így helyes, ne lázadozzanak Pikó ellen, ők választották meg, ki mit főz, azt egye is meg.)

De álljunk meg egy drámai pillanatra. Ha tényleg demokratikus a közteherviselés, mi van a gyalogosokkal vagy kerékpárosokkal? Kérem alássan, azzal, hogy gyaloglásukkal koptatják a köz aszfaltját, kerekezésükkel gyalulják az utak felületét, ezzel senki sem törődik? Öreg hiba! És még nagyobb kihagyni egy ilyen kézenfekvő lehetőséget.

Tegyék kötelezővé a gyalogos és kerékpáros bérletek megvásárlását, így az autósok akkor is fizetnének, ha nem is ülnek volán mögé. Persze azok is, akiknek nincs autójuk, de annál jobb.

Kedves Levegő Munkacsoport, szeretett Karácsony Gergely mindenre is alkalmatlan főpolgármester úr! Remélem, ötleteimmel új lendületet adtam munkájukhoz, ha szükséges, van még néhány a tarsolyomban. Forduljanak hozzám bizalommal – bár lehet, hogy valamiért elborul az agyam és tanácsok helyett valahová elküldeném Önöket.

Igaz, nem járnak olyan rosszul, mint mi. Ott ugyanis nem kell fizetni.

Szerző: Ifj. Tóth György