Szlovákia már lépett: Egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltják az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását Szlovákiában. A hatóságok súlyosan szennyezett tételeket foglaltak le, amelyek nem alkalmasak sem emberi, sem állati fogyasztásra. Felvetődik a kérdés, hogy a háború óta vámmentesen az Unióba öntött és főleg az Ukrajnával szomszédos vagy hozzá közeli országok piacain eladott mérgezett gabonát miért nem vizsgálták korábban, illetve milyen egészségkárosító hatásai lehetnek a lakosságra nézve?

Egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltják az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását Szlovákiában – jelentette be Samuel Vlcan, a szlovák agrártárca vezetője pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.

A szlovák intézkedés előzménye, hogy a szlovák állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági felügyelet (SVPS) egy – a gútai (Kolárovo) malomban 1500 tonna Ukrajnából származó búzán végzett – vizsgálata során a mintában egészségkárosító hatású és az Európai Unió területén tiltott növényvédőszert talált – írta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szaktárca közlésére hivatkozva.

Azt már az MTI sem írta meg, csak a napi.hu, hogy mekkora volt ez a szennyezettség:

„A bevizsgált ukrán búza növényvédőszer-tartalma 1000 százalékkal haladta meg a Szlovákiában engedélyezett mértéket. A hatóságok szerint nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru”

A vizsgálati eredmények ismeretében a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca rendeletet adott ki, amelynek értelmében szigorúan megtiltják az országba már behozott ukrán gabona és liszt feldolgozását, valamint bekerülését az élelmiszergyártási, illetve takarmányozási folyamatokba.

A szlovák szaktárca a vizsgálattal összefüggésben közölte: annak eredményeiről tájékoztatják az összes EU-tagországot, és az országban már raktáron lévő összes ukrajnai származású gabonát és lisztet hasonló vizsgálatnak vetik alá. Az ukrán gabona felhasználását tiltó rendelkezéssel összefüggésben azt írták: a minisztérium a fennálló helyzetben nem ajánlja semmiféle ukrajnai gabona vagy abból készült termék behozatalát.

Az Agrárminisztérium csak a gazdasági károk miatt aggódik

Az ukrán mezőgazdasági termények vámmentessége korlátozásának szükségességéről egyeztettek az ukrán importtól szenvedő közép-európai tagállamok agrárminiszterei. Teljes egyetértés van abban, hogy folytatni kell a közös fellépést az Európai Bizottság irányába, mivel uniós szintű eszközök nélkül nem kezelhető ezeknek az országoknak a problémája – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Ukrajnával szomszédos tagállamok agrárminisztereinek pénteki megbeszélését követően az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

Nagy István szerint a búza, kukorica, napraforgó, repce, szója esetében

ismételten indokolt korlátozni a vámmentességet, és csak a korábban már alkalmazott mennyiségi kvóták keretei között szabadna azt Ukrajna számára biztosítani. A jelentős mértékű importnövekményre tekintettel a kvótarendszer hatályának kiterjesztését javasolja Magyarország a napraforgómagra is

– áll a közleményben.

Magyarország legalább azt szeretné elérni, hogy

ideiglenes kiegészítő vámokat vessen ki az Európai Unió az Ukrajnából érkező gabonára abban az esetben, ha a Szolidaritási Folyosón érkező áru célállomása valamelyik ukrán határ menti tagállam. Mindezek mellett a kialakult helyzet rövid távú kezelése, a piac mozgásba hozása érdekében kérik a Bizottságtól, hogy

az EU humanitárius célból vásárolja fel a határ menti tagállamokban megtermett és az import okozta árcsökkenés miatt eladhatatlan, betárolt gabonát.

A tranzit szállítmányokra egy uniós monitoring- és biztosíték-rendszer működtetésére lenne szükség. Magyarország újabb, még átfogóbb és szigorúbb vizsgálatokat rendel el az ukrán gabona esetében a határon – tette hozzá a miniszter.

A közlemény szerint az érintett országok közös levélben küldik el újabb megoldási javaslataikat az Európai Bizottságnak, melyeket a következő Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén is megvitatnak majd.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy Brüsszel nem tesz majd különbséget a „határ menti” országok között, hanem elfogadja az együttműködő országok javaslatait, és egy átfogó, illetve egységes megoldást tesz le az asztalra. Szolidárisak vagyunk Ukrajnával kapcsolatban, de a magyar gazdák megélhetését és a magyar mezőgazdaságot nem veszélyeztethetjük – szögezte le Nagy István a közlemény szerint.

Civilek.info / MTI / napi.hu

Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij