A szudáni polgárháborús helyzet miatt a magyar kormány a Magyar Honvédség erőforrásaira támaszkodva, a kül- és belügyi tárcával együttműködve egy különleges akció keretében 32 embert, köztük 7 magyar állampolgárt menekített ki az országból – jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön hajnalban a kecskeméti repülőbázison.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál, a kimenekített magyarokat és külföldi állampolgárokat szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érését követően elmondta: „a magyar emberek biztonsága a legfontosabb bárhol is vannak a világon”.

AZ AKCIÓVAL PEDIG MINDEN MAGYAR ÉPSÉGBEN HAZATÉRHETETT SZUDÁNBÓL – tette hozzá.

A miniszter kiemelte: a nagy körültekintést igénylő, precízen végrehajtott „Sivatagi karaván” nevű akció technikai részleteiről biztonsági okokból nem mondhat többet, de a művelet révén sikerült

A HÉT MAGYAR MELLETT NYOLC NEMZET, KÖZTÜK AMERIKAI, KANADAI, NORVÉG, TÖRÖK ÉS SZUDÁNI ÁLLAMPOLGÁROKAT DZSIBUTI ÉRINTÉSÉVEL MAGYARORSZÁGRA HOZNI.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf köszönetét fejezte ki az akció valamennyi résztvevőjének, akik révén sikerült az országban rekedt 32 embert a lehető legrövidebb időn belül, biztonságosan kimenekíteni.

SZUDÁNBAN ÁPRILIS 15-E ÓTA FOLYNAK ÖSSZECSAPÁSOK

a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

A szudáni egészségügyi tárca szerint az összecsapásoknak már 512 halálos áldozata és 4193 sebesültje van. A szemben álló felek hétfőn háromnapos tűzszünetben állapodtak meg, az Afrikai Unió (AU) pedig tartós fegyvernyugvást sürgetett. A harcok kirobbanása óta több ország is megkezdte állampolgárainak kimenekítését Szudánból, miközben az elmúlt öt napban több mint 10 ezer, különböző állampolgárságú ember menekült Egyiptomba.

Forrás és teljes cikk: Origo

Kiemelt kép: MTI