A 80. születésnapomon örömmel kell konstatáljam, hogy revidiálnom kell azon korábbi aggodalmaimat és nézetemet, amelyek a magyar rajzfilmgyártás végéről szóltak. Sikerült tetszhalott állapotából új erőt merítenie a magyar animációnak – Ternovszky Bélával beszélgetett életéről és a hazai rajzfilmkészítésről Tóth Gábor a Vasarnap.hu portál munkatársa.

A legbüszkébb a három lányomra vagyok. –mondta a rendező. Ezen túl, ha a szakmabéli munkáimat nézem, akkor nehéz lenne elsőként nem a Macskafogót említeni. Talán valóban az volt a megkoronázása a szakmai sikereimnek. Ennek súlya nem feltétlenül a díjakban, vagy a hivatalos elismerésekben mérhető le, hanem inkább a közönség visszhangján és az utóéletén. Mindezekről korábban már meséltem a Vasarnap.hu olvasóinak.  Ezek mellett büszke vagyok a Pumukli, illetve a Tüskeböki sorozatra is.

A hetvenes-nyolcvanas években szép két évtizede volt a rajzfilmek fellegvárának, a Pannónia Filmstúdiónak. Sikerült a Big Five-ba, azaz a világ legjobb öt animációs filmstúdióba bedolgozni magunkat. A rendszerváltáskor nem csak az állami dotáció kezdett beszűkülni, hanem a korábbi külföldi megrendelések is elmaradoztak. Nehéz időket éltek meg nemcsak a rajzfilmkészítők, hanem az egész ország is. Az 1990-es évek második felében, amikor beindult idehaza a kereskedelmi televíziózás akkor egy rövid ideig úgy tűnt, hogy új lehetőségek előtt áll a hazai rajzfilmgyártás.

Úgy gondoltuk akkor, hogy a több csatornán egyre több film, vagy sorozat gyártására nyílik mód és lehetőség. Nagyot tévedtünk.

A kereskedelmi televíziók úgy döntöttek, hogy ők nem fordítanak pénzt a gyártásba. Az is egy fontos szempont volt a részükről, hogy egy animációs sorozat elkészítése akár évekig eltarthat, ezt pedig nem kívánták kivárni. Inkább külföldről vettek sorozatokat. Ez a tendencia a mai napig változatlan.

Tóth Gábor: Ma azonban mégis születnek animációs filmek. Gondoljunk csak a Toldira, vagy éppen a Kojot négy lelke című legfrissebb egész estés alkotásra. Hogy is van akkor ez?

Egy óriási technikai átállás történt meg a 2010-es években, amely korábban nem volt látható. Mára már nagy létszámú stúdiók nélkül is lehet minőségi rajzfilmet készíteni, akár otthonról egy számítógéppel! Az új programok és módszerek hatalmas fordulatot hoztak, amelyben a magyar szakemberek ismét megtalálták a számításukat. Sokkal olcsóbban lehet már filmeket létrehozni. Újraindult az állami támogatás is a Mecenatúra-programon keresztül, lettek pályázati lehetőségek.

Azaz a 80. születésnapomon örömmel kell, hogy konstatáljam, hogy revidiálnom kell azon korábbi aggodalmaimat és nézetemet, amelyek a magyar rajzfilmgyártás végéről szóltak.

Sikerült tetszhalott állapotából felélednie, új erőt merítenie a magyar animációnak. Bízom benne, hogy most újra egy fölfelé ívelő korszaka kezdődhet meg. – hangoztatta meggyőződését a Kossuth-díjas rendező.

Forrás és teljes interjú: Vasarnap.hu

Kiemelt kép: filmarchiv.hu