A dél-karolinai törvényhozás véglegesen jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely megmentené a csecsemőket az abortusztól azáltal, hogy betiltja a 6. hét után végzett abortuszokat, amikor a magzat szívhangja már érzékelhető. Az intézkedés most Henry McMaster dél-karolinai kormányzóhoz kerül, hogy aláírja a törvényt.

A szenátus kedden 27-19 arányban megszavazta a képviselőháznak a hathetes abortusztilalomhoz fűzött módosításait, amelyek megtiltanák az abortuszt, amint a szívverés érzékelhetővé válik.

Shane Massey, a szenátus többségi vezetője szerint az államnak el kell fogadnia a törvényt, hogy megvédje a csecsemőket és megállítsa a más államokból abortuszra érkezők beáramlását.

Az életpárti törvényjavaslat kivételeket is tartalmaz. Nemi erőszak és vérfertőzés esetén legfeljebb a magzat 12 hetes koráig szakítható meg a terhesség, illetve, akkor, ha végzetes magzati rendellenességet tapasztalnak vagy az anya élete kerül veszélybe a várandósság alatt. A képviselőház módosításai szerint a törvényjavaslat több új követelményt is tartalmaz, például azt, hogy a gyermektartást a fogantatás időpontjától kell számítani, és hogy a bíró dönthet arról, hogy egy kiskorú abortuszra jogosult-e, ha a szülő vagy a gyám nem elérhető.

„A dél-karolinai szívverésvédelem az emberek akaratát és a tudományt tükrözi. A szívverés az élet egyik legfontosabb életjelének számít, és ha a szívverést észlelik, a csecsemőnek több mint 90%-os esélye van arra, hogy túléli a születést. Ez az intézkedés évente több ezer ember életét menti meg” – mondta Massey a LifeNewsnak. „Köszönjük a dél-karolinai képviselőház tagjainak kitartását a múlt heti maratoni napok alatt, amikor a demokraták 1000 módosító indítványt nyújtottak be időhúzó taktikaként a késői terhességmegszakítások folytatására irányuló szándékkal, és hálásak vagyunk, hogy a szenátus ma elküldte ezt a nagyon szükséges védelmet McMaster kormányzónak.”

Dél-Karolina hamarosan csatlakozik ahhoz a 18 államhoz, amely védi a csecsemőket a 15 hetes vagy korábbi abortuszoktól.

A korábbi szívverésről szóló törvényt az állam legfelsőbb bírósága megsemmisítette, ami nyitva hagyta egy új intézkedés elfogadásának lehetőségét. A törvényhozás éppen a szívverésről szóló törvény kidolgozásának befejezésénél tartott, amikor az ülésszak véget ért, de McMaster rendkívüli törvényhozási ülést rendelt el, hogy a törvényjavaslatot tovább lehessen vinni.

A törvényjavaslatot 82-33 arányban fogadta el a képviselőház, nagyrészt politikai hovatartozás szerint, de két demokrata képviselő azért csatlakozott a republikánusokhoz.

Az Állami Egészségügyi és Környezetvédelmi Ellenőrzési Minisztérium szerint jelenleg havonta 1000 abortusz történik a Pálmaállamban, főként az államon kívüli abortuszforgalom miatt. Ez azt jelenti, hogy a törvény havonta több száz, évente pedig több ezer csecsemőt mentene meg.

Forrás: LifeNews.com

(Címkép: Getty Images)