Továbbra is Ókovács Szilveszter vezetheti a Magyar Állami Operaházat, akinek főigazgatói megbízatása 2023. augusztus elsejétől öt évre szól – jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter pénteken Budapesten.

Azzal, hogy ismét elnyerte a főigazgatói posztra kiírt pályázatot, Ókovács Szilveszter lesz a leghosszabban intendásként működő vezető a Magyar Állami Operaház élén a magyar történelemben – mondta Csák János a sajtótájékoztatón. Ókovács Szilveszter 2012 óta igazgatja a Magyar Állami Operaházat. „Ez óriási lehetőség és talán még nagyobb felelősség” – hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte azt is, hogy az Opera nem szigetként működik, hanem „van egy ökoszisztéma körülötte, amelyben benne van a Zeneakadémia, a Müpa, az Operett és a Táncművészeti Egyetem is”. Az az érdekünk, hogy olyan ökoszisztéma jöjjön létre, amelyben partnerként dolgoznak együtt az intézmények vezetői – tette hozzá.

„Nekünk magyaroknak tartanunk kell magunkat a kulturális hagyományainkhoz, ahhoz, ami bevált, és ez a mindenkori opera vezetésének is a feladata”.

Ókovács Szilveszter az eseményen egyebek mellett köszönetet mondott a kollégáinak, illetve megköszönte a kormányzat „huzamos, 2011 óta tartó bizalmát”: a fejlesztéseikbe bele tett csaknem 100 milliárd forintot és a működésükbe belefektetett 150 milliárd forintot, amelyhez 30 milliárd forinttal tudott hozzájárulni az intézmény.

Főbb céljait ismertetve hangsúlyozta, hogy a Magyar Állami Operaház egy európai színvonalhoz méltó intézmény kíván lenni.

„A zsidó-keresztény kultúrában gyökerező operaház egy reprezentatív intézmény kíván maradni a következő időben is, büszke magyar színekkel és magyaros testtartással, nemzeti alapon, sok-sok magyar művésszel” – hangsúlyozta a főigazgató.

Ókovács Szilveszter nemrégiben a Civil Akadémia vendége volt, az eseményről készült videó itt nézhető meg.

Forrás és címkép: MTI/Bruzák Noémi