Mint arról portálunk is beszámolt, vandálok a felismerhetetlenségig szétverték az alig két héttel korábban felállított Szűz Mária-szobrot a Bács-Kiskun vármegyei Dunavecsén.

Május 6-án Bábel Balázs érsek atya szentelte fel a Béke Királynője szobrát Dunavecsén, a település határában lévő körforgalomban, azonban 19-én reggelre a szobor vandalizmus áldozata lett. Látható, hogy a felismerhetetlenségig szétverték az alkotás felső részét.

A Béke Királynője szobrának megrongálása szimbolikus erővel bír egy olyan időben, amikor az egész kontinens arra vágyik, hogy a háború befejeződjön és újra béke legyen.

A szobor teljesen megrongálódott, csupán egy keze maradt ép.

A szükséges intézkedéseket a közösség megtette, egyúttal rendőrségi eljárás indult a tettes vagy tettesek ellen. A szobor átadóünnepségén hangsúlyozták, hogy mekkora jelentősége van az útbaigazító szimbólumoknak.

Szívszorító: A felismerhetetlenségig verték szét a dunavecsei Szűz Mária-szobrot

A Mandiner megkeresésére Dunavecse plébánosa, Bese Gergő atya arról beszélt, biztosra vehető, hogy tudatos rongálásról van szó, nem dilatációs mozgás vagy anyaghiba okozta a szobor vesztét, hiszen nagyméretű darabok tűntek el belőle. Sajnos a környéken elhelyezett kamerák felvételei a körforgalomban felállított szobor helyéről jó minőségű képet nem adnak, így azokból érdemi információkat nem sikerült kinyerni. A rendőrség nehéz helyzetben van, mert érdemi nyomok nélkül kellene felderítenie, mi történt pontosan és kik voltak az elkövetők.

A hajnali 5 óra és 5:30 között bekövetkezett rongálás a plébános szerint arra vall, hogy nem részeg, netalántán kábítószer hatása alatt álló fiatal(ok) az elkövető(k), hiszen a tapasztalat szerint ők, ha arra vetemednek, inkább késő éjjel, még sötétben követnek el rongálást. Sőt, az elkövető bizonyos mértékben merész volt, hiszen a rongálás időpontjában már megindul az élet, a körforgalomba folyamatosan hajtanak be járművek, pirkad, nagyobb a lebukás veszélye. Helyben arról is lehet hallani, hogy egymáshoz közeli települések közötti rivalizálás áldozata lett a szobor, míg mások felekezetek közötti konfliktusról beszélnek, ezeket azonban semmilyen kézzelfogható bizonyíték nem erősíti meg, ahogy egyelőre azt sem, hogy direkt keresztényellenes cselekmény volt a szobordöntés.

A szobrot egyébként a Béke Királynője tiszteletére, saját költségén állította Bese Gergő atya, hálából, pappá szentelésének tizedik évfordulóján.

Az eset fájdalmasan érinti, /…./ nyilván nincs pénze arra, hogy kéthetente új szobrot állíttasson.

„Szűz Máriának nagyon erős üzenete van, ami sokaknak szúrhatta a szemét”, jegyzi meg az atya, hozzátéve: még nem is hirdettek gyűjtés, ennek ellenére máris annyi felajánlás érkezett hozzájuk, hogy abból telik egy új szoborra.

„Nagyon sokan álltak mellénk és támogatnak minket, ami jó érzés a közösség számára és számomra is” – mondja Gergő atya. Ráadásul a Kereszténydemokrata Néppárt is kész arra, hogy támogassa a szobor újraállítását.

Bese Gergő elmondta azt is, kedd este ült össze az egyházközségi képviselő-testület, ahol formálisan is döntés született arról, hogy a hívek közössége szeretné-e a Szűzanya szobrát ismét a körforgalomban látni. Az ülésen részt vett Dunavecse polgármestere, Vörös Sándor is, akivel arról tudtak egyeztetni, hogyan tudnák biztonságosabbá tenni a területet. Gergő atya optimista, az eddigi felajánlások után úgy látja, lehetne gyűjtést szervezni egy térfigyelő kamerára, ami kifejezetten a szobrot vigyázná és jó minőségű felvételt készítene róla, hogy elvegye a kedvét annak, aki esetleg újra hasonló vandalizmusra adná a fejét.

Forrás: Mandiner/vasárnap.hu