Királyok évada címmel hirdette meg a Nemzeti Színház a 2023–2024-es szezonját, amelyben kilenc bemutatóval jelentkezik a társulat. Azért ezt a címet kapta a jövő évad, mert szinte minden új produkcióban szerepelnek uralkodók. A Színházi Olimpia eseményei október közepéig tartanak, de ősszel megrendezik a 10. MITEM fesztivált is – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a pénteken tartott évadhirdető sajtótájékoztatón.

Kiemelte: egy sor világhírű külföldi rendező tér vissza a Nemzeti Színházba. Szeptemberben a színház igazgatójának rendezésében láthatja a közönség a Bánk bánt, amely egy új generációs produkció lesz – mondta Vidnyánszky Attila. Rátóti Zoltán két Molnár Ferenc-darabot rendez: az Egy, kettő, három, és Az ibolya című műveket, amelyekben olyan nagyszerű színészek lépnek színpadra, mint Bodrogi Gyula vagy Schnell Ádám.

Az előadásokban az SZFE hallgatói is szerepelnek majd. A görög Theodórosz Terzopoulosz rendezésében, Szűcs Nelli főszereplésével érkezik Brecht: Kurázsi mama című előadása, a grúz Avtandil Varszimasvili rendezésében pedig Gogol: A revizor című művét láthatja a közönség, Trill Zsolt, Szűcs Nelli és Herczeg Péter főszereplésével.

Toót-Holló Tamás: Aranyhajú hármasok című folkoperáját Vidnyánszky Attila viszi színpadra. Berettyán Nándor rendezi Sík Sándor István királyát – István király szerepében Rátóti Zoltánt láthatjuk majd. A nagy orosz rendező, Valerij Fokin Shakespeare: Lear király című darabját állítja színpadra Horváth Lajos Ottó főszereplésével. Szarka Tamás: Esthajnal című cigányballadáját Vidnyánszky Attila rendezi majd, ahogyan az Irredenta kabaré című előadást is, amely a 20-as, 30-as években született dalokon, irodalmi szövegeken és visszaemlékezéseken keresztül idézi meg egy letűnt korszak világát.

„Jelenleg még tombol az idei évad, és a Színházi Olimpia betölti minden pillanatunkat. Utána átadjuk a stafétát a nyári színházaknak” – mondta a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján Vidnyánszky Attila.

Azt is hozzátette, hogy az elmúlt években gazdag repertoárt építettek fel, a legkisebbektől kezdve a felnőtt generációnak szánt előadásokig több mint harminc produkció, külföldi, magyar és mai szerzők sokasága várja a közönséget.

A Nemzeti Színház társulata három fiatal tehetséggel bővül: Madácsi István, Martos Hanga és Szilágyi Ágota csatlakozik – jelentette be Vidnyánszky Attila.

Forrás és kép: Origo