Gyuricza László nemrég egy saját készítésű videó miatt került a címlapokra, amelyen a helyi lányokat zaklató kárpátaljai vendégmunkásokat tette helyre. Most egy keresztet kapott a vállára: ő maga állította egykor és a felújítása, újrafaragása mellett döntött.

„Lehet menni a csecsenekkel keménykedni” – mondta áprilisban a renitens vendégmunkások kapcsán, a Mandinernek adott interjújában pedig így emlékszik vissza az esetre:

„A városban van egy munkásszálló, amit egy vállalkozó ad ki magánszemélyeknek, cégeknek. Hogy ki költözik oda be, a polgármesternek sajnos nincs beleszólása. Több bejelentés és panasz érkezett a jegyzőhöz, hozzám is, hogy az oda beköltöző kárpátaljai férfiak a lányokat zaklatják. Ez a ház nem abban a szegregátumban van (…), ez egy jó, nyugodt, kifejezetten szép környék.

Ezek az emberek tavaly ősszel jöttek Kerepesre, azóta rengeteg volt a bejelentés, elsősorban a magatartásukra, ezen felül szemeteltek is.

Tudomásom szerint Kárpátaljáról, Ukrajnából jöttek az illetők, de olyan területről, ahol egy lövés nem dördült el. Konkrétan ők Munkácsról érkeztek, azt, hogy kihasználták-e a lehetőséget, hogy a menedékjoggal átjöjjenek és itt dolgozzanak, sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom. Nem az én tisztem.

Nem azzal volt bajom, hogy itt voltak, hanem azzal, hogy a kerepesi lányokat zaklatták és többszöri felszólítás ellenére sem voltak képesek úgy viselkedni, mint a kerepesiek, vagy ahogy minden normális ember elvárná, ha a szomszédjába költöznek.

(…) miután odamentem és felvettük az egészet videóra, majd kitettük a Facebookra, már aznap este pakoltak, másnapra üres lett a ház.”

Közbiztonság, köztisztaság

Gyuricza László köztudottan rendpárti, mindent megtesz azért, hogy Kerepes közbiztonsága – és köztisztasága – helyreálljon, így nem fél kritikus hangot megütni még a rendőrséggel szemben sem.

„Ki kell jelenteni, hogy nincsen elég rendőr országosan, ez mindennek az eredője, ha a közbiztonság helyzetéről beszélünk Kerepesen. Nincs, aki a rendnek a védelmét ellássa, előfordul, hogy egyáltalán nincs rendőri jelenlét a Kistarcsai Rendőrőrs illetékességi területén, máshonnan vezényelnek ide reagáló erőket szükség esetén. A rendőrök jelenleg csak a rendetlenségre tudnak reagálni, tagadhatatlan, ha történik valami cselekmény, a lehető leggyorsabban próbálják megoldani a problémát, de

valamilyen rejtélyes okból a lövöldözők, verekedők, garázdák van, hogy már másnap otthon aludhatnak.

Magyarországon a legmagasabb a bebörtönzöttek aránya az EU-ban

Úgy látom, hogy nincs elégséges megelőzés. Jelenleg a polgári szerveződésekkel (polgárőrség) próbáljuk javítani a helyzetet. Természetesen nem a járőrök tehetnek arról, hogy nincs elegendő rendőr. Engem 12 ezer ember választott meg, akik elvárnak valamit, például hogy legyen rend, nyugalom, fejlődés.

Polgármesterként a leghatározottabban elvárom a rend védelmét, nem csak a rendetlenségre való reagálást.”

Kiemelt kép: Gyuricza László Facebook oldala