A díjak az erkölcsi elismerés mellett pénzjutalommal is járnak, s olyan jelöltek kaphatják, akik társadalmi, gazdasági, politikai kihívásokra praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak jelenkorunkban.

Rendkívül időkben válnak felbecsülhetetlenné azok az emberi értékek és hazafias tettek írta sajtóközleményében a Magyar Batthyány Alapítvány. A szervezet 2019-ben a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat, amelyekre idén már negyedik alkalommal állíthat bárki jelöltet a díjazottak személyére 2023. július 31-ig.

Idén a jelöltállítás már online is leadható. A  jelölés pontos menete a www.batthyany.hu oldalon tekinthető meg. A jelöltek nevei e-mailben ([email protected]) és postai úton (1016 Budapest, Tigris utca 3.) is megküldhetők.

A díjazás fővédnöke idén is Balog Zoltán, református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke. A díjazottak személyéről az Alapítvány által felállított 8 fős független, szakmai Bíráló Bizottság dönt. A díjak átadására 2023. október 6-án, az Aradi Vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján kerül sor a Batthyánymauzóleumnál.

A díjakat olyan jelöltek kaphatják, akik társadalmi, gazdasági, politikai kihívásokra praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak jelenkorunkban.

Ezzel a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerét, nemzetközi elismertségét, a gazdálkodói tradíciók megőrzését és megújulását, a kisközösségek és a család egységét, a hitbéli és egyetemes értékek érvényesülését, a tudomány, kultúra, művészet és oktatás fejlődését erősítik. A díjak az erkölcsi elismerés mellett pénzjutalommal is járnak.

Batthyány-Schmidt Margit, az Alapítvány elnöke hangsúlyozta: 

„Idén az 1848-49 forradalom és szabadságharc 175. jubileumi évét ünnepeljük. Vallom, aki ismeri a múltat, csak az láthatja a jövőt. A hosszúra nyúlt 19. században Európa többször is lángokban állt és ez intő jel kell, legyen ma mindannyiunknak. A díjazottak idei jelölésének épp ezért még nagyobb jelentőséget tulajdonítok és bízom benne, hogy közösen megtaláljuk azokat a jelölteket, akik jelentősen hozzájárulnak társadalmi békénk megőrzéséhez!”

Az Alapítvány – az elmúlt évekhez hasonlóan – a díjazottak kiválasztásához 2023-ban is független szakmai Bíráló Bizottságot állított föl, melynek tagjai:

Balog Zoltán fővédnök, a Bizottság tiszteletbeli elnöke, a 2020. évi gróf Batthyány Lajos-díj nyertese

Bogyay Katalin, a 2021. év gróf Zichy Antónia-díj nyertese, nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Magyarország korábbi ENSZ és UNESCO állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke, a londoni Magyar Kulturális Központ alapító-főigazgatója, író

Prof. Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója

Dr. Fehér Éva, a TEK főigazgatói főtanácsosa

Prof. Dr. Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke

Prof. Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója

Náray-Szabó Gábor, kémikus, nyugalmazott egyetemi tanár

Dr. J. Újváry Zsuzsanna, történész, nyugalmazott egyetemi docens.