Egy politikai vita miatt kinevezett parancsnok nélkül maradt hétfőn az Egyesült Államok tengerészgyalogsága (US Marines), ami több mint 100 éve most fordult elő először.

David Berger tábornok 4 év szolgálat után köszönt le a parancsnoki tisztségről, eddigi helyettese, Eric Smith tábornok, akit Joe Biden az utódjául jelölt, szenátusi jóváhagyás nélkül csak megbízott parancsnokként vezetheti az amerikai fegyveres erők, gyors reagálású egységeiről ismert haderőnemét.

A szenátusi jóváhagyást Tommy Tuberville, Alabama állam republikánus szenátora akadályozza, aki korábban közölte, hogy

minden szenátusi jóváhagyást igénylő katonai kinevezést blokkolni fog tiltakozásul a védelmi minisztériumnál érvényben lévő abortusztámogatás miatt.

Emiatt az új vezető, a tengerészgyalogság 38. parancsnokaként, nem foglalhatja el a székhelyét és nem adhat ki vezetési iránymutatást. Ugyanakkor kiképzési, költségvetési és egyéb személyi döntéseket hozhat.

A Pentagon támogatja az abortuszra szoruló nőket

Lloyd Austin miniszter döntése alapján,

a Pentagon utazási támogatást ad a védelmi erők kötelékében Alabama államban szolgáló nők számára az államon kívül elvégzett terhesség-megszakításhoz, miután Alabama törvénye tiltja az abortuszt.

Lloyd Austin miniszter és a leköszönő David Berger hétfőn Washingtonban egy nyilvános rendezvényen szólította fel a szenátust, hogy lépjen a jóváhagyások ügyében.

Lejár a haditengerészet, a hadsereg és a légierő parancsnokának megbízatása is

A haditengerészet parancsnoki pozíciója az első magas rangú katonai tisztség, amelyet érint Tommy Tuberville szenátor politikai blokádja, akit pártján belül is többen próbálnak rávenni arra, hogy hagyjon fel a tiltakozásnak ezzel a módjával.

A közeljövőben megszűnik a haditengerészet (US Navy), a hadsereg (US Army), és a légierő parancsnokának (US Air Force) megbízatása, és szeptember végén távozik posztjáról az Egyesült Államok vezérkari főnöke, Mark Milley dandártábornok is, aki nyugállományba vonul.

A posztokra kinevezett utódok nem foglalhatják el a pozíciót egyöntetű szenátusi döntés nélkül.

Júniusban hasonló, az elnök jelöltjeire vonatkozó politikai blokádot jelentett be JD Vance Ohio állam republikánus szenátora az igazságügyi minisztériumi posztokra vonatkozóan tiltakozásként a Donald Trump elleni júniusi szövetségi vádemelés miatt.

MTI

Fotó: Pixabay