− Tegnap éjszaka lezárultak azok a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó főváros–kormány megállapodás érvényre juttatását célozták − emelte ki friss Facebook-posztjában Karácsony Gergely. Mint írta, 

„Gulyás Gergely miniszter úr tegnap éjszaka miniszterelnök úr felhatalmazásával írásban is megerősítette, hogy a kormány betartja a megállapodást. Azoknál a projekteknél, ahol félbemaradtak a beruházások, soron kívül megkötésre kerülnek a szükséges szerződések, és a megállapodásból hátralévő keret felosztása kapcsán pedig megindulnak a szakmai egyeztetések.”

A főpolgármester megköszönte Gulyás Gergely és Fürjes Balázs, a vb-t szervező bizottság társelnökének aktivitását az ügyben.

Megfogalmazása szerint a 2019 végén megkötött megállapodás lényege egyszerű: az atlétikai világbajnokság ne csak egy stadionépítés és egy egyszeri sportesemény legyen, hanem olyan városfejlesztés része, amely egy egészségesebb Budapestet eredményez. Ebben többek között azt vállalta a kormányzat, hogy a Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül és öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények.

Pár nappal ezelőtt a főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Fürjes Balázs társaságában találkoztak Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével.

Korábban ugyanakkor a fővárosi baloldal a sporteseményt politikai ütőkártyaként használta 2019 óta, sőt Karácsony Gergely az elmúlt hetekben azzal is fenyegetőzött, hogy a megnyitó napján tüntetést szervez az atlétikai stadion elé. A ferencvárosi Fidesz korábban arról értesült: ötven ingyenjegyet kért és kapott a ferencvárosi önkormányzat az atlétikai világbajnokságra. Mindezt úgy, hogy a fővárosi baloldal a 2019-es önkormányzati választási győzelme óta folyamatosan zsarolta a kormányt a világbajnokság lemondásával.

Forrás: Magyar Nemzet

Címlapkép: Magyar Építő Zrt.