Elképesztő mélységben nyújtott orvosi segítséget a magyar csapat a nemzetközi expedíció barlangászának.

– Egy kilométer mélyen, magyar orvos operálta meg a bajba került amerikai barlangászt Törökországban. Elismerésem a kórtermi körülmények között sem egyszerű beavatkozás sikerességéért! – írta Facebook-oldalán Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet elnöke, korábbi miniszter.

A Híradó.hu portál írta meg, hogy videóüzenetben jelentkezett a csaknem ezerméteres mélységből az a neves barlangász, aki a dél-törökországi Morca-barlang mélyén lett rosszul, múlt szombaton.

Mark Dickey megköszönte a földfelszínről kapott segítséget. „A török ​​​​kormány gyors reagálása és a szükséges orvosi felszerelések beszerzése megmentette az életemet” – mondta.

Mark Dickey egy nemzetközi expedíció tagjaként végzett kutatómunkát több mint ezerméteres mélységben, amikor gyomor-bélrendszeri vérzés lépett fel nála.

Olyan állapotban volt, hogy a mélyben kellett neki segíteni. Megmentésére egy nemzetközi akció indult, amiben török ​​szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár és szlovén csapatok is részt vesznek.

Elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le Dickey-hez. Gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálták a kutató állapotát.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosi team-je múlt vasárnap érkezett a helyszínre, és kezdték meg az életveszélyes állapotban levő 40 éves amerikai barlangkutató életmentő egészségügyi ellátását. E csoport -1040 méteren olyan ellátó pontot állított fel, ahol intenzív terápiás ellátásban tudták részesíteni a sérültet, és a gyógyszeres kezelés mellet vértranszfúziót is végre tudtak hajtani – írta a barlangi mentőszolgálat honlapján.

– Olyan szakorvos tudott lemenni, aki egyébként barlangászik és ezer méter mélyre lejutva még mindig alkalmas arra, hogy beavatkozzon. Egy olyan orvosi segítőcsoport ment vele, akik a felszereléseiket is levitték, és ott meg tudta teremteni azokat a feltételeket, amelyek között dolgozni tud – nyilatkozta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője.

Magyar Nemzet