Az assisi béketalálkozók hagyományát Szent II. János Pál teremtette meg.

A német fővárosban tartotta nemzetközi béketalálkozóját a Sant’Egidio közösség szeptember 10-e és 12-e között. Ferenc pápa üzenetet küldött az alkalomra, amelyben azt kéri, hogy fáradhatatlanul imádkozzunk és tegyünk a békéért.

Az egykor kettéosztott kontinens a berlini fal leomlásakor nagy reményekkel nézett a jövőbe, de ma újra a háború sötét árnya borul fölénk – írta a Szentatya.

Hinni kell a testvériség, az összefogás erejében, teret kell adni a békének – ez különösen igaz az országok vezetőire, a nemzetközi közösségre és a hívő emberekre. Ukrajna, Afrika és a Közel-Kelet vér áztatta területei hozzánk kiáltanak: nem törődhetünk bele a háború pusztításába; a halál, a sebesültek, a fájdalom, a menekülés látványába.

„Nem elég realistán szemlélni a történéseket, valami többre van szükség, ez pedig nem más, mint a »béke merészsége«, amely a Sant’Egidio közösség találkozójának is a magvát alkotja. Ne féljünk könyörögni, fohászkodni a békéért, átlépni a lehetetlen falát, mely a múltbeli fájdalmak és nagy sebek miatt épült. Nehéz, de nem lehetetlen megvalósítani a békét, forduljunk bizalommal az Úrhoz!” – buzdít üzenetében Ferenc pápa.

A Sant’Egidio közösség berlini összejövetele folytatja a Szent II. János Pál pápa által 1986-ban elindított assisi béketalálkozók hagyományát, melyen a világ nagy vallási vezetői, civil személyiségek folytatnak egymással párbeszédet a közös cél: a béke megteremtése érdekében.

Vatican News