Bővíti és fejleszti lakhatási szolgáltatásait a miskolci Szimbiózis Alapítvány, amihez 572 millió forint európai uniós forrást kapott. A civil szervezet megvásárolt egy családi házat, ahol tizenkét ember számára alakítanak ki lakóegységeket, míg kilencen bérházakban találnak majd új otthonra.

A Szimbiózis Alapítvány jelenleg hatvan fő számára nyújt családias jellegű lakhatási lehetőséget Miskolcon, öt különböző helyszínen. A legnagyobb házban tizennégyen, a legkisebben heten élnek. Mindegyik ingatlan más és más, akad, ahol magasabb szükségletű fogyatékossággal élő emberek, máshol részben önálló személyek élnek.

Közös a sorsokban, hogy olyan fogyatékos emberekről van szó, akiket családjuk már nem tud tovább otthon gondozni,

például mert idősek a szülők, számos esetben pedig nincs szülőjük az érintetteknek és/vagy gyermekvédelmi intézményből érkeznek. Jelenleg a várakozási lista a Szimbiózis Alapítvány lakhatási lehetőségeire száz fő, ami azt jelentheti, hogy

akár 20 évet is kell(ene) várni a bekerülésre.

„Ezt a problémát orvosolja az a pályázat, amelynek keretében huszonegy új férőhelyet alakítunk ki. A támogatásnak köszönhetően mindazok, akik hosszú évek óta várakoznak, most lehetőséget kapnak a lakhatásra” – közölte érdeklődésünkre Almási Beatrix, a civil szervezet kommunikációs referense. Az új lakóegységek között lesz egy 12 fős nagy családi ház, melynek működése a meglévőkhöz hasonlít majd (éjjel-nappali felügyelet biztosításával), ugyanakkor a fennmaradó kilenc fő esetében egy teljesen újszerű, az európai szakmai elvárásoknak megfelelően a legmagasabb szintű inkluzív lakások jönnek létre. Utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy három bérházi lakást vásárol az alapítvány, ahol 2-3 illetve 4 főt helyeznek el. Az új lakók olyan fogyatékossággal élő fiatalok lesznek (akár párok is), akik számára csak kevés segítség szükséges a teljesen önálló élethez.

„Úgy gondoljuk, hogy programunkkal jelentős mértékben hozzájárulunk Miskolc szociális ellátórendszerének fejlesztéséhez és a városban élő fogyatékossággal élő emberek szociális biztonságának növeléséhez” – vélekedett Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Hozzátette:

a program keretében megújul három meglévő lakhatási egység is.

Elsősorban energetikai fejlesztéssel, illetve a bővül a Baráthegyi nappali ellátás, így plusz húsz főt tudnak fogadni. Kiemelt figyelmet fordítanak a fogyatékos fiatalok foglalkoztatási lehetőségének támogatására, a projekt keretében különböző szakmai programelemek is megvalósulnak, amelyek a beköltözők és családjaik felkészítését, az új munkatársak képzését, valamint a leendő szomszédokkal való ismerkedést és közös programokat célozzák.

Hogy a civil szervezet munkája mennyit jelent a városnak, azt bizonyítja, hogy a közelmúltban a Szimbiózis Alapítvány nyerte el a Miskolc Campus Forum Green and Smart díjat a társadalmi fenntarthatóság kategóriában.

Az elismerést Czene Veronika a szervezet lakóotthonában élő Down-szindrómás fiatal hölgy vette át, Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnökének kíséretében a Miskolci Egyetemen.

Szimbiózis Alapítvány díjátadó

Fotó: Szimbiózis Alapítvány

„Elkötelezetten a társadalmi változásokért” – így jellemezték azt a szerteágazó tevékenységet, amelyet a Szimbiózis Alapítványra végez. A díj odaítélői kifejtették: a szervezet támogatásának fókusza a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítására irányul, ugyanakkor minden programjukat átszövi a társadalmi környezet pozitív attitűdjének, szemléletének előmozdítása. Nemcsak az integrált munkahelyek működtetése, táborok és rendezvények megszervezése és lebonyolítása az erősségük, hanem határozott erőfeszítéseket tesznek az általuk segítettek közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáféréséért, illetve nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedése érdekében. Támogatják a fogyatékossággal élőket abban is, hogy egyenrangú polgárokként, jó szomszédokként, értékes munkatársakként jelenjenek meg a mindennapokban.

A több mint 20 éves Szimbiózis Alapítvány elnevezése is utal az önmagukban egyedi értékeket képviselő, de megnyilvánulásukban a harmonikus egymásrautaltságot kialakító életformáknak. Szimbolizálja az egyén és a közösség, a hagyományok és a technikai vívmányok, a mesterséges és a természeti környezet szükségszerű kapcsolatát, ahol csak az egyensúlyi állapot megtartása jelenthet „életképes létesülést”, állapították meg az indoklásban.

Szerző: Császár Tamás

Címlapkép: Az alapítvány lakóotthonaiban mindenki a saját ízlése szerint rendezheti be a szobáját / Fotó: Szimbiózis Alapítvány