A Szaúd-Arábiai határok átjárhatatlanok.

Augusztus végén a Foreign Policy cikkírója a szerint a szaúdi határőrök migránsok százait ölték meg a Jemennel közös távoli, hegyvidéki határon. A szaúdi határőrök robbanófegyvereket használtak az etióp migránsok és menedékkérők ellen, akik megpróbáltak átjutni Szaúd-Arábiába. 150 emberből mindössze hét ember élte túl azt a napot – mondta az egyik túlélő.

Az emberjogi szervezetek, különösen a Human Rights Watch, az Egyesült Államokat és más nyugati szövetségeseit vádolják, hogy semmit sem tesznek azért, hogy Szaúd-Arábiát felelősségre vonják az emberi jogok megsértése miatt, ami felbátorítja a szaúdi kormányt, hogy erővel lépjen fel a migránsokkal szemben.

Nem követte elszámoltatás Dzsamál Khashoggi újságíró brutális meggyilkolását sem, sőt Washington gazdasági és biztonsági érdekeinek előmozdítása érdekében udvarol a királyságnak.

Mindebből az a tanulság, hogy a határokat meg lehet védeni, ha van hozzá politikai akarat, továbbá, hogy az emberi jogok csak addig számítanak, míg azok valakinek az érdekeit szolgálják.

Kiemelt kép: Etiópiai migránsok gyalogolnak egy autópályán, hogy átkeljenek Szaúd-Arábiába/Fotó: Mohammed Hamoud/Getty Images