Laskai Szilveszter, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja egy vontatásra optimalizált SiC-MOSFET alapú invertert fejlesztett ki.

Brüsszelben mérte össze tudását 37 ország legtehetségesebb fiatalja a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén, amelyre a Magyarországot képviselő diákokat a Magyar Innovációs Szövetség delegálta.

Az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetségkutató verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét – amelyre a világ 37 országából 65.000 fiatal közül kiválasztott középiskolai fiatalok érkeztek – idén szeptember 12–17. között rendezték meg Brüsszelben. A 14–20 év közötti fiatalok között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2022/2023. évben megrendezett, 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia három első díjas pályázatának készítője képviselhette:

• A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel c. pályázatával.

• A békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulója, Vida Ákos Gaming Accessibility c. munkájával.

• A tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum frissen végzett diákjai, Óvári Ákos és Szőnyi Balázs Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer c. munkájukkal.

A négylépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a részt vevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb, maximum három pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet. Az idén Brüsszelben lezajlott döntőn, a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén 37 országból 85 projekt, 140 diák versenyzett egymással.

Az Európa-bajnokság különdíját Laskai Szilveszter nyerte el, melyet a CERN ajánlott fel.

A pályázó egy vontatásra optimalizált SiC-MOSFET alapú invertert fejlesztett ki. Az inverter a prezentálhatóság érdekében 230 V-os hálózati feszültségről üzemel. Kiválóan alkalmazható, mint általános célú frekvenciaváltó. Az energiasűrűsége 60 százalékkal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű, kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak. A SiC inverter – mint energiahatékonyságot növelő, innovatív eszköz – egyik lehetséges válasza lehet a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kérdéseknek.

A magyar delegációt Ivánka Gábor, az OTIO bírálóbizottsági tagja, a MAFITUD elnöke vezette.

Magyar Hírlap

Kiemelt kép: Fotó: Magyar Innovációs Szövetség