Egyre nehezebben tudnak elegendő gázolajat termelni a világ olajfinomítói, ami súlyos hiányhoz vezethet az iparban és a közlekedésben, és ez az inflációt is tovább erősítheti.

A nyersolajárak egyre közelebb araszolnak a 95 dolláros hordónkénti árszinthez, ami a finomított üzemanyagok piacán is jelentős dráguláshoz vezetett. Ezek közül a dízel ára kiemelkedően megugrott, a gázolaj ára Európában 60 százalékkal emelkedett a nyár vége óta, ami a valaha mért legnagyobb növekedés az év ezen időszakában.

A világ finomítói hónapok óta gyenge termeléssel küzdenek, miután az északi féltekén a nyári perzselő hőség miatt az üzemek alacsonyabb szinten működtek, így a meglévő készletek is alacsonyabb szintet mutatnak.

Az olajvállalatokra ugyanakkor komoly nyomás nehezedik, hogy olyan termékeket állítsanak elő, mint a benzin vagy a repülőgép-üzemanyag, amely iránt a kereslet erőteljesen megélénkült. A dízel emiatt háttérbe szorult, és most komoly hiány van kialakulóban a piacon – idézi a cikk Callum Bruce-t, a Goldman Sachs elemzőjét.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) múlt heti jelentése azzal számolt, hogy a dízelfogyasztás az idén naponta mintegy százezer hordóval emelkedik. A benzin esetében napi félmillióra, a repülőgép-üzemanyag és a kerozin esetében pedig több mint napi egymillió hordóra számítanak.

A koronavírus-járvány alatt ráadásul világszerte bezárták a kevésbé hatékony üzemeket, és hiába próbálják követni a termelők a fogyasztás növekedését, sok finomító egyszerűen már nem létezik. A dízel kulcsfontosságú, mint ipari és szállítási üzemanyag, a készletek csökkenése pedig a termelés és a szállítmányozás visszaesésén keresztül a teljes gazdaságot befolyásolhatja, a magasabb árak pedig a fogyasztókra fognak hárulni.

A legnagyobb probléma, hogy több nagy olajexportőr – Oroszország és Szaúd-Arábia – is bejelentette, hogy csökkenti a termelést, ami jelentősen korlátozná a nemzetközi ellátást a téli hónapok előtt.

A dízelárak ugrása alapvetően a kínálat csökkenéséből ered, amiért az exportőrök és a finomítók is felelősek, ráadásul a nyár folyamán a legtöbb ország nem tudott elegendő mennyiségű üzemanyagot felhalmozni – mondta Eugene Lindell, a londoni székhelyű FGE ipari tanácsadó cég finomított termékekért felelős vezetője.

Ugyanakkor még mindig van remény arra, hogy a dízelhiány hamarosan enyhülni fog. A hűvösebb téli hónapok közeledtével az időjárás kevésbé korlátozza a finomítókat, amelyek már most felismerték, hogy a gázolaj elhanyagolásának súlyos következményei lesznek, ráadásul a magas dízelárak is azt ösztönzik, hogy többet állítsanak elő – írja a Bloomberg információi alapján a Világgazdaság.

Forrás: hirado.hu

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt