A Száztagú Cigányzenekar, Deák Bill Gyula és számos anyaországi, valamint helyi előadó lép színpadra a szerda este kezdődő, vasárnap estig tartó Temesvári Magyar Napokon. Az idén az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatába illeszkedő, immár nyolcadik alkalommal szervezendő ünnep minden eddiginél gazdagabb kínálattal várja az érdeklődőket – mondta Tamás Péter, a szervező Várbástya Egyesület elnöke, Magyarország tiszteletbeli konzulja.

Minden eddiginél színesebb programkínálattal várja idén a Temesvári Magyar Napok az érdeklődőket, a szervező Várbástya Egyesület ezúttal ötnaposra bővítette a rendezvénysorozatot, amely szerda este kezdődik és vasárnap estig tart. Tamás Péter, a Várbástya Egyesület elnöke, Magyarország tiszteletbeli konzulja elmondta, izgalommal és örömmel várják, hogy megkezdődjön a temesvári magyarság ünnepe, amely megszólítja természetesen a helyi románságot és más nemzetiségűeket is.

„A szórványban kiemelt jelentőségű a magyar ünnep, az immár nyolcadik alkalommal tartandó rendezvénysorozat öt napja alatt belakják a magyarok a város főterét. Egyébként példaképnek tartjuk a Kolozsvári Magyar Napokat, és bennünket is nagy mértékben támogat Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa”

– mondta Tamás Péter.

Temesvári Magyar Napok

Fotó: Temesvári Magyar Napok/Facebook

A vidék határozottan szórványnak számít: a legfrissebb, 2021-es népszámlálási adatok szerint Temes megye lakosságának 3,27 százaléka vallotta magát magyarnak (21 285 személy), a 250 849 lakosú Temesvárnak pedig 3,31 százaléka, azaz 8313 személy.

Tamás Péter azt is elmondta, az idei magyar napok különlegességét az adja, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatába illeszkedik, ezért a városvezetés is hangsúlyosan támogatta az ünnepet.

„Mivel Temesvár jelenleg Európa Kulturális Fővárosa, kiemelt jelentőségű, hogy a magyarság mit mutat be. A magyar napok a város központjában fognak zajlani, így az arra járók akarva-akaratlan is betekintést nyernek a programjainkba: a zenei, kulturális, gasztronómiai rendezvényeinkbe”

– fejtette ki Tamás Péter.

Hozzátette, a magyar napok programjai Temesváron a korábbi években is vonzották a más ajkú érdeklődőket, reményeik szerint pedig ez idén sem lesz másképp, sőt. Felsorolta, a Száztagú Cigányzenekar, Deák Bill Gyula és a Republic fellépése is fontos programpontja a Temesvári Magyar Napoknak.

Egyrészt be szeretnék mutatni város magyar közössége által képviselt értékeket a tucatnyi, különböző helyszínen zajló eseménnyel, másrészt megteremtik annak lehetőségét is, hogy az anyaországból érkező magyar zenekarokkal, énekesekkel, művészekkel, előadókkal, kiállítókkal gazdagítsák a város egyébként is sokszínű, tartalmas művészeti és közéletét.

Az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló eseménysorozat minden korosztálynak és sokféle érdeklődésű látogatónak tartogat élményeket.

Temesvári Magyar Napok

Fotó: Temesvári Magyar Napok/Facebook

A temesvári magyarok közös ünnepe egy köztereken zajló hétvégi eseménynek indult, innen fejlődött, gyarapodott évről évre és alakította ki a saját hagyományait. Ilyen például a nyitógála a színházban, az Opera téri nagy koncertek hangulata, a Győzelem téri vásár, vagy a Hunyadi-kastély parkjában a látványos, történelmi hagyományőrző programsorozat – ezeken idén is részt vehet a közönség. A nagyszínpadon egymást váltják műfajuk legjobbjai, hiszen Temesvárra érkezik Deák Bill Gyula, a blueskirály, a 90-es évek egyik sztárzenekara, a Republic, a többszörös EMeRTon-díjas Vincze Lilla, a jazz-t a Vintage Dolls, valamint Falusi Mariann és a Sárik Péter trió képviseli, de fellép a Hungarikum minősítéssel rendelkező Száztagú Cigányzenekar is.

Ismét zenél Cári Tibor és színpadra lépnek a tehetséges temesvári fiatalok formációi, a Sleeping Insomnia és az 8 Lights Minutes. A koncertek mellett tűzzsonglőrök, barokk táncosok, látványos néptáncgála is a városközpontba csalogatja majd az érdeklődőket, de nem maradhatnak el az erre a hosszú hétvégére időzített, kisebb közösségeknek szóló programok, a könyvbemutatók, a közéleti témákról zajló beszélgetések, a borkóstolók, filmvetítések sem. A részletes program a Temesvári Magyar Napok Facebook-oldalán, valamint a Temesvaros.ro oldalon található.

Krónika

Kiemelt kép: Temesvári Magyar Napok/Facebook