Már azt OTP Bank is feljelentést tett Karácsony Gergely 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében – írta meg a Magyar Nemzet. A főpolgármester által gründolt mozgalom számlájára több mint félmilliárd forint érkezett annak megnyitása óta.

Mint ismert, a baloldali főpolgármester kampánycéljaira létrehozott egyesület tevékenységével kapcsolatban a NAV már júliusban nyomozást indított. A lap szerint a NAV után már OTP Bank Nyrt. is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt. A Magyar Nemzet birtokába jutott feljelentésből kiderül, hogy

Karácsonyék számlájára 526 millió forint érkezett annak megnyitása óta,

ez azt jelenti, hogy Márki-Zay Péter azon korábbi nyilatkozata, amely a főpolgármester félmilliárdos kampányáról szólt, nagyságrendileg helytálló.

Kiderült, hogy Perjés Gábor – aki Karácsony pénzügyeit intézi –, többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adomány-gyűjtőládák felnyitásáról szóltak. A bank ezután vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén a következőkre jutott:

„Az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történik egy kb. 30x30x30 cm nagyságú adománygyűjtő ládába. Ezekbe a Perjésék-féle jegyzőkönyvek állítása szerint 2-3 ezer bankjegyet, egy esetben pedig 3 811 bankjegyet préseltek be – olvasható a cikkben.

A feljelentés szerint viszont »a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az EUR bankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat).«”

A feljelentés döntő megállapítása így hangzik:

álláspontunk szerint a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését.”

A hitelintézet belső ellenőrzési vizsgálata mindemellett azt is megállapította, hogy a jegyzőkönyvek többségén a „forint bankjegyeken kívül csak 50 EUR és 100 EUR címletű bankjegyek szerepeltek, ráadásul két jegyzőkönyvön megegyező darabszámú a 100 EUR bankjegyek száma”. A lap szerint elég kicsi a matematikai esély arra, hogy

két különböző adománygyűjtés alkalmával pont ugyanannyi százeurós bankjegyet adakozzanak.

Az OTP feljelentésének indokolása pedig úgy zárul, hogy „felmerül a gyanú, hogy a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület által bankunk részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról.”

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor