„Nem dönthetünk az ukránok helyett arról, hogy mennyi áldozatot készek vállalni, de kötelességünk képviselni saját nemzetünk béke iránti vágyát” – fogalmazott a magyar államfő.

„A gonoszban nem lehet bízni” – mondta különös hanglejtéssel Volodimir Zelenszkij az ENSZ Közgyűlésében, írja beszámolójában a BBC. Az ukrán elnök New Yorkban leszögezte:

meg kell akadályozni abban a nukleáris fegyverekkel rendelkező Moszkvát, hogy „a világot a végső háborúba taszítsa”.

Azzal is vádolta Oroszországot, hogy az élelmiszertől az energiáig mindent fegyverként használ. Arról is beszélt, hogy az oroszok ukrán gyerekeket rabolnak el, akiket arra tanítanak, hogy gyűlöljék Ukrajnát. Ez egyértelműen népirtás”

– mondta.

Novák Katalin is felszólalt az ENSZ-ben

Hangsúlyozta, hogy a háború sosem megoldás. A béke hiányában sok, a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítés kerülhet veszélybe, vagy maradhat eredménytelen – mondta az államfő. Novák Katalin megállapította:

„tudjuk, a béke csak akkor kerül reális közelségbe, ha legalább az egyik fél elérkezettnek látja az idejét a tárgyalásoknak”.

Mint mondta, „nem dönthetünk az ukránok helyett arról, hogy mennyi áldozatot készek vállalni, de kötelességünk képviselni saját nemzetünk béke iránti vágyát”.

A BBC videóját itt nézheti meg:

Kiemelt kép: A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök felszólal az ENSZ Közgyűlése 78. ülésszakának általános vitájában a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 19-én. MTI/Sándor-palota