Kész terveket fektettek le a négysebességes Európa megvalósításához, lesz egy belső kör, amelyhez több állam, köztük Magyarország sem fog tartozni.

Francia és német szakértők javaslatot tettek az Európai Unió átfogó strukturális reformjaira, mivel szerintük egyre nagyobb nyomás nehezedik az unióra, hogy az évtized végére új tagállamokkal bővítsék a közösséget. Az EU két legnagyobb országa megbízásából készült jelentés célja, hogy az unió felülvizsgálja az eddigi szabályokat, és felkészüljön a 30 vagy több nemzetből álló közösség kormányzására – írja a Politico információi alapján a vg.hu.

A szerzők az Európai Uniót négy koncentrikus körben képzelik el: 1. a belső kör, 2. az EU, 3. társult tagok, 4. az Európai Politikai Közösség (az európai vezetők laza szövetsége, amely évente kétszer egyeztet egymással).

Az EU miniszterei szerdán tárgyalnak a dokumentumról, előkészítve a terepet a nemzeti vezetők októberben esedékes csúcstalálkozójához, ahol a bővítés várhatóan a napirend első helyén lesz.

Egyértelmű, hogy az EU-bővítés és az EU-reform kéz a kézben járnak. És most ezzel kell kezdenünk

– mondta Anna Lührmann német európai miniszter szerda reggel újságíróknak Brüsszelben.

A 12 szakértőből álló csoport jelentése radikális reformokat javasol az EU szerkezetének egyszerűsítésére, beleértve

a biztosok és az európai parlamenti képviselők számának csökkentését, valamint a nemzeti vétók megszüntetését.

A tanulmány vizsgálja

az uniós kifizetések szigorúbb összekapcsolását a jogállami feltételekkel, és a többségi szavazás felé való elmozdulást az egyhangú szavazás helyett az Európai Tanácsban.

A Franciaország és Németország számára ellentmondásosnak bizonyuló lépésben a szakértők azt is javasolják, hogy a tanácsban nagyobb szavazati súlyt adjanak a kisebb uniós országoknak, hogy egyensúlyba kerüljenek a nemzeti vétók elvesztésével.

Jelenleg nyolc ország tagjelölt, UkrajnaMoldova és hat balkáni ország. A cikk emlékeztet, hogy az Európai Parlament elnöke júniusban támogatta az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló, érdemi tárgyalásokat, amelyek idén decemberben megkezdődhetnek. Lührmann kiemelte, hogy elkerüli az EU-szerződések módosítását, amely folyamat évekig is eltarthat, és sok uniós vezető körében népszerűtlen. „Szeretném kihasználni ezt a rugalmasságot, amely lehetővé teszi számunkra, hogy bizonyos területeken változtatásokat hajtsunk végre a szerződés módosítása nélkül, például minősített többségi döntéseket” – fogalmazott Anna Lührmann.

Címlapkép: Emmanuel Macron / Fotó: MTI