A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által 2019-ben létrehozott Szabad-díj elnevezésű elismerését ötödik alkalommal adták át, és idén egy új kategóriában is díjaztak.

A 18–25 évesek közöttiek kategóriájának létrehozását azért szorgalmazta a társaság, mert úgy vélik, ez a korosztály tud hitelesen és friss szemmel szólni a fiatalokhoz. A kategóriában Pankotai Lili lett a győztes, aki még tavaly októberben híresült el, amikor kormányellenes trágár beszédet tartott egy a pedagógusokra hivatkozva megtartott tüntetésen. A fiatal, még érettségi előtt álló lány ezután iskolát váltott, majd rövidesen a baloldali tüntetések frontemberévé vált.

A TASZ a díjátadó kapcsán külön köszönetet mondott partnereinek, köztük a brit illetve holland nagykövetségeknek, a Líra Könyvnek, a Közélet Iskolájának és a 444-nek.

A díjazott kormányellenes aktivistával a TASZ egy videót is készített, amelyben Pankotai kifejtette, szerinte elsősorban az emberek gondolkodását kell megváltoztatni, anélkül értelme sem lenne leváltani a kormányt. Arról is beszélt, hogy jelenleg sem ő, sem a családja és barátai sem tudják elképzelni a jövőjüket Magyarországon.

Forrás: Magyar Nemzet

Címlapkép: Pankotai Lili gimnazista, slammer felszólal a pedagógusok elõkészítés alatt lévõ státusztörvénye ellen tartott tüntetésen a Belügyminisztérium Széchenyi téri épülete elõtt 2023. április 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd