Rusvai Miklós virológus újabb járványhullámra figyelmeztet, olvasható a Mandineren megjelent cikkben. 

A kutatók nemrég felfigyeltek arra, hogy az ország több pontján megnőtt a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációaja a szennyívben. Ilyen emelkedést figyeltek meg többek között Nyíregyházán, Debrecenben, Pécsett, Kaposváron, Győrben és Szegeden is. Ezt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is megerősítette.

A koronavírus emiatt újra aktuális témává válhat. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott nemrég Rusvai Miklós vírusszakértő az ATV-nek. A virológus szerint, bár a fertőzés új változatainak lehetnek veszélyei, összességében nincs ok az aggodalomra.

A magyar lakosság már gyakorlatilag immunis, ugyanis már mindenki átesett a fertőzésen

– tette hozzá a szakértől. Ez egyaránt igaz azokra, akik beolttatták magát és azokra is, akik nem. A vírusszakértő szerint, emlékeztető védőoltást csak a veszélyeztetett csoportba tartozóknak szükséges beadni. Továbbá hozzátette, hogy

a covid várhatóan két új hullámban jelentkezik majd.

Az első hullám mér jelenleg is zajlik, a másodikra pedig január-február magasságában számíthatunk majd. A most zajló hullámban a fertőzésnek enyhe légzőszervi és náthás tünetei lehetnek.

Jelenleg elsősorban az óvodásokat, iskolásokat és szüleiket érinti.

Nemzetközi kitekintésben, a hivatalos adatok szerint, szeptember 14-én és az azt megelőző héten Szerbiában 1529 új fertőzöttet regisztráltak, ezért kijárási tilalmat ugyan nem vezetnek be, de minden egészségügyi intézetben kötelezővé teszik a védőmaszk viselését.

Címlapkép forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala