Karácsony Gergely hazugságáról, a miniszterelnök által bejelentett kiegészítőnyugdíj-emelésről, a migrációs kérdésekről, Svédország NATO-csatlakozási kérelmének jóváhagyásáról, Ukrajna hálátlanságáról, a balkáni puskaporos hordóról, az árfigyelő megújulásáról és számos más kérdésről esett szó a Kormányinfón.

– A kormány döntött a kiegészítőnyugdíj-emelésről, amelynek részleteit már Orbán Viktor is ismertette – kezdte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A nyugdíjkorrekció azt jelenti, hogy a korábbi 15 százalékos emeléshez kell hozzáadni 3,1 százalékos emelést, ugyanis ennyivel lett magasabb a nyugdíjas-infláció az év elején vártnál – ismertette a további részleteket Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: átlagos nyugdíj esetén a miniszterelnök által bejelentett emelés 6532 forintos havi emelést jelent, így az 217 ezer forintra emelkedik az átlagnyugdíj.

Novemberben tehát közel félhavi, 78 ezer forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok, ugyanis egyben kapják meg visszamenőleg az éves összeget.

– A költségvetésnek ez közel 200 milliárd forint kiadást jelent – tette hozzá Gulyás Gergely. Éves szinten így 85 ezerrel kapnak többet a szépkorúak, a kormány ezáltal is ki tudja fejezni azt a nagyrabecsülését, amelyet a nyugdíjasok iránt érez.

A német hozzáállás változásával a migrációs paktum megkérdőjelezése is csökkent. – Folytatni kell a tárgyalásokat uniós vezetői szinten a paktum megvalósításáról a kancellár döntése eredményeként – jelölte ki a tárgyalások irányát Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta, egyre agresszívebbek a menekültek, az elmúlt napokban már fegyveres összecsapások is voltak közöttük a határ szerbiai oldalán.

– A magyar kormány nem akar Lampedusa sorsára jutni, nem tervez migránsgettókat létrehozni az ország területén – rögzítette Gulyás.

Hozzátette: Brüsszelben ma is folynak egyeztetések a migrációs politikáról, amelyen Rétvári Bence, a belügyminiszter helyettese képviseli Magyarországot.

A tanárok béremelése kapcsán Gulyás Gergely elmondta, az Európai Bizottság húzza az időt, ami az egészségügyi fejlesztéseket és az Erasmus ösztöndíjakat is érinti.

„Kínosnak és abszurdnak nevezhető az időhúzás az Európai Bizottság részéről, a kérdéseik nevetségesek, nyilvánvaló hogy az uniós pénzeket nem lehet azért visszatartani, mert nem tudja pontosan Brüsszel, hogy az Országos Bírói Tanács hány termet kapott. A kormány reméli, hogy a pénzt nem máshol, esetleg az unión kívül költötte el a bizottság. Azt pedig főleg remélik, hogy Brüsszelben, senki nem hiszi azt hogy a tanárok ellopják a saját bérüket, vagy a hallgatók a saját ösztöndíjukat” – fejtette ki a kormány álláspontját Gulyás Gergely.

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy a mai napon elindult az online árfigyelő új funkciója, a térképes boltszűrő. Ennek az újításnak az eredményeként a vásárolók a közelükben lévő boltoknak az alacsony áraira tudnak „rászűrni”.

A kormányszóvivő elmondta, hogy 62 termék kategóriából 52 termék kategória esetében csökkentek az árak.

Legtöbb esetben tíz, de egyes esetekben termékenként 25 százalékos csökkenéssel is átlagosan számolni lehet.

Mint mondta, a kötelező akciózás esetében eddig 986 üzletet vizsgáltak meg és 97 millió 650 millió forintot bírságot szabtak ki. Az árfigyelővel elenyésző esetben vannak visszaélések: 350 üzletet néztek meg, és mindössze hét üzletnél találtak kifogást.

A 99 Mozgalom adományládáival kapcsolatban a tárcavezető rámutatott: nyilvánvaló lebukással állunk szemben. Mint mondta, az állításról, amit Karácsony Gergely megfogalmazott, bebizonyosodott, hogy hazugság volt.

„Arra, hogy a főpolgármester minden héten lottóötöst nyer, sokkal nagyobb az esély, mint hogy a főpolgármester több ezer eurót gyűjt össze, amelyek sorszámai éppen egymást kövessék hibátlanul. Karácsony igyekezett megtéveszteni a nyilvánosságot, és nem is ad kézzelfogható választ arra, hogy mi történt” – jelezte Gulyás Gergely, utalva arra, hogy évek óta nincs Budapestinfo, és Karácsony Gergely válaszait még a baloldali média is hiába várja a kínos ügyben.

Arra a felvetésre, miszerint Gyurcsányék újra kormányzásra készülnek, Gulyás Gergely elmondta: a magyar baloldalnak antidemokratikus hagyományai vannak, de reméli, hogy ettől még nem akar úgy hatalomra kerülni, hogy nem nyer választást.

A kormány komoly veszélynek és kockázatnak tartja a Dobrev-kormány megalakítását, mivel ha visszatekintünk a magyar demokrácia szűk három és fél évtizedére, akkor kiemelkedően az országnak a legrosszabb, legsikertelenebb, legkorruptabb időszaka a Gyurcsány-korszak volt. – Éppen ezért nem lenne jó, ha ez a kormányzás bármelyen formában visszatérne – jelezte Gulyás Gergely.

Arra, hogy mit gondol a Momentum elnökének a parlamentben bemutatott performanszáról, úgy reagált: ugyanazt, mint ő. – Egyetértek a minősítéssel, de mi nem szoktunk így beszélni – jegyezte meg.

Kiderült az is, a szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot ősszel fogják benyújtani, amelynek legfontosabb eleme, hogy ellehetetlenítsék, hogy a választáson jelöltet állító párt vagy szervezet külföldről támogatást kapjon.

– Magyarország azon célkitűzése nem változott, hogy az Egyesült Államokkal, mint fontos szövetségesével, a lehető legjobb viszonyt tartsa fenn – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve: az ország területén működő amerikai cégek rengeteg embernek adnak munkát.

Gulyás Gergely szerint az amerikai kormány részéről van probléma, ugyanis a politika területén az ideológia határozza meg az együttműködés feltételeit. Mivel a magyar kormány ideológiailag mást vall, ezért az amerikai demokrata párt megnehezíti az együttműködést.

Gulyás Gergely elmondta, hogy több formája van Ukrajna támogatásának, Magyarország humanitárius úton teszi ezt.

De uniós forrást addig egy unión kívüli ország sem kaphat, amíg minden uniós tagállam meg nem kapta az azokat joggal megillető pénzeket.

A környezetvédelmi bírságokat elkerülő jogszabálymódosításokkal a Dunaferrt akarják megmenteni. Ez azonban nem fog az akkumulátorgyárakra vonatkozni, csak a kohászatokra vonatkoznak a környezetvédelmi bírságok elkerülésének lehetősége. Erre a módosításra azért van szükség, hogy „a megmenthető legyen a Dunaferr”.

A kormány még nem döntött a csok+ végleges részleteiről, a kormány célja, hogy alacsony kamat mellett a legtöbb támogatáshoz tudjanak jutni az új otthonra vágyó, bővülés előtt álló családok.

A körvonalazódó új rendszer szerint nem csak új ingatlant lehet majd venni az emelt összegű keretből, de még folyik a véglegesítése a javaslatnak, a kormány úgy fog dönteni, hogy 2024. január elsejétől hatályba léphessen az új otthonteremtési program.

– Hatósági áron nem lehet majd idén tűzifát vásárolni, de szociális tűzifaprogram lesz – jelezte előre Gulyás Gergely.

Az emelkedő hazai üzemanyagárakkal foglalkozik a kormány. Egyelőre nincs konkrét rendelkezés arról, hogy mikor vezetnék be újra az üzemanyagárstopot.

– Pikó András polgármester többszörös jogsértést követett el, a káptalanfüredi gyermektábor ügyében valótlanságot állított – jelezte újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Az ATV azt kérdezte a miniszterről, hogy mit gondol a Józsefvárosban dúló politikai háborúról. A miniszter értékelése szerint a korábbi, jobboldali önkormányzatnak volt arra terve, hogy komoly beruházást hoz létre gyermektáboroztatására, amelynek keretében teljesen felújít egy tábort.

– Erre összesen 3,2 milliárd forint állt volna rendelkezésre, a beruházás első üteme meg is valósult, amelyet követően a második ütemre maradt pénz, amiből viszont semmit nem valósított meg az időközben hivatalba lépő baloldali önkormányzat – vázolta a helyzetet Gulyás Gergely.

A miniszter ismertette: A félbehagyott projekt miatt a felújított táborrész lerohad, és a kerületben élő gyerekeknek nem biztosítja a táborozás lehetőségét a polgármester, aki emellett még hazugságokat is terjeszt. – 96 millió forintra vonatkozott a keretszerződés két magáncég között, amelyből 12 millió forintot fizettek ki – jelezte a Pikó András polgármester vádaskodásaiban szereplő összegekkel kapcsolatosan Gulyás Gergely.

– A lengyel kormány szerintem úgy gondolja, hogy az ukrán kormány hálátlan – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Hozzátette: a lengyelek minden támogatást megadtak az ukránoknak, még fegyvert is küldtek, és a legnagyobb hírvivői voltak a világban annak, hogy Ukrajnát mindennel, még fegyverekkel is segíteni kell. „Ezek után, amit kénytelenek elszenvedni, ha lengyel lennék, én is méltatlannak tartanám” – jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy vélte, hogy a Balkán etnikai feszültségeiből sokszor támadt már fegyveres háború.

Koszovó esetében is szükséges maradhat a békefenntartók állomásoztatása hosszabb távon.

Gulyás kérdésre válaszolva elmondta, a kormány nem tervezi az euró bevezetését, mert megszüntetné az önálló monetáris politika lehetőségét. Jelenleg ezzel a kérdéssel nem foglalkozik a kormány. A kormány a svédek magatartásából arra következtet, hogy a NATO-csatlakozás nem igazán fontos nekik. A miniszter szerint a svédek mindent megtettek, hogy az alapvető bizalmat és tiszteletet lerombolják Magyarország irányából.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy a jövő évi adósságot megterheli az inflációkövető állampapír hozamok kifizetése, de az a pozitívum, hogy ezeket az összegeket idehaza fizetik ki, magyaroknak.

A reptérről szóló tárgyalások jól állnak Gulyás szerint, s amint megállapodnak, beszámolnak róla. Mint mondta, „fogadhatnak rá”, hogy a reptér a magyar állam többségi tulajdonába kerül.

Magyar Nemzet