A szlovák külügyminisztérium bekérette Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét Szijjártó Péter szeptember 26-án és 27-én Szlovákiában tett kijelentései miatt.

A nagykövetet arra kérték, tolmácsolja a magyar miniszternek Szlovákia fenntartásait a választási kampányba való beavatkozásával kapcsolatban, és konkrét politikai szubjektumok támogatása miatt, közölte a pozsonyi külügyminisztérium kommunikációs osztálya.

„A külügy úgy véli, az ilyen cselekedetek túl vannak a diplomáciai kommunikáció normáin” – közölte a pozsonyi tárca a magyar külügyminiszter szeptember 26-án és 27-én a dél-szlovákiai falvakban tartott gyűléseken tett kijelentéseivel kapcsolatban.

A tárca hozzátette, Szlovákia érdekelt a jószomszédi kapcsolatok kiépítésében Magyarországgal, arra szeretne építeni, ami a két országot összeköti, és a jövőbe tekint.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban jelezte: nem lát kivetnivalót abban, ha néhány nappal a szlovákiai választás előtt a Szövetség jelöltjeivel vesz részt nyilvános eseményen.

Szijjártó Péter az Új Szó című lapnak adott interjújában azt mondta: egyetlen célja, hogy Magyarországnak és Szlovákiának jó viszonya legyen, de elismerte, vannak témák, amelyekben soha nem fog a két ország egyetérteni, ugyanakkor azt is szeretné, ha újra lenne a szlovákiai magyarságnak képviselete a parlamentben Szlovákiában.

Hozzátette, azt szeretné, ha a Szövetség sikeres lenne; „érdekes módon szinte minden szlovákiai szlovák politikus is azt mondta nekem, hogy ők is szeretnék, ha a Szövetség sikeres lenne”.

„Mi szurkolunk a Szövetségnek, de nem azért, mert minket a szlovák belpolitikai eredmény érdekelne, hanem azért, mert mi Szlovákiával jó kapcsolatokra törekszünk. A jó szlovák–magyar kapcsolatokban pedig mi mindig erőforrásként és összekötő kapocsként tekintünk a felvidéki magyarságra. Úgy gondoljuk, hogy ha lesz a felvidéki magyarságnak erős képviselete Pozsonyban, akkor az segíteni fog abban, hogy a magyar–szlovák kapcsolatokat azon a magas szinten tudjuk tartani, ahol már most is vannak, vagy akár tovább is javíthatjuk” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Megjegyezte, hogy nem véletlenül most hívták meg, minthogy nem véletlenül most jött el. „Még egyszer mondom, én nagyon szeretném azt, hogy a magyar–szlovák kapcsolatok jövőbeli alakításában egy erős, pozsonyi magyar képviseletre számíthatnánk erőforrásként. Ez azt jelenti, szeretném, ha a Szövetség bejutna a parlamentbe. De ezt nem azért szeretném, mert engem érdekel a szlovák belpolitika, hanem azért, mert a romániai, szerbiai, szlovéniai, horvátországi tapasztalatokból kiindulva azt gondolom, hogy ha az ottani magyarságnak erős képviselete van az ország fővárosában akkor az hozzátesz a két ország kapcsolatához” – húzta alá.

Arra a felvetésre, hogy Szijjártó Péter nemrégiben a szlovákiai belügyeket is kommentálta, a miniszter azt válaszolta, hogy ha az ember tárgyilagosan figyeli a folyamatokat, nagyon nehéz nem észrevenni, hogy amikor egy választás közeledik, akkor valahogy mindig a patrióta, konzervatív, nemzeti érdekek mellett állást foglaló politikusok kerülnek bíróság elé. Így van ez az Amerikai Egyesült Államokban, és Csehországban is így volt – tette hozzá.

„Nyilván Szlovákiában is teljesen véletlen, hogy most ért ide a jogi folyamat. A boszniai szerb vezető ellen pedig vádat emelnek. Egy Európában és Amerikában megfigyelhető folyamatról van tehát szó” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magyar választási felkészülés esetén is, mint utólag kiderült, volt ilyen szándék. Nem véletlenül mozgott néhány tízmillió dollár annak érdekében, hogy a magyarországi ellenzék sikeres legyen.

„Mindent egybevetve, én csak egy jelenségre kívántam felhívni a figyelmet, mindenfajta konkrétum ismertetése nélkül. Úgyhogy sok sikert kívánok a szlovák pártoknak, a szlovák rendőrségnek abban, hogy a jogállamot, az eddigi kifogástalan minőségében fenntartsa” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy miért a Smer mellett áll ki, Szijjártó Péter azt válaszolta: „én soha nem álltam ki egy szlovák párt mellett sem”. „Ha mondjuk Robert Fico miniszterelnök lesz, mert éppen úgy alakul – nem mondom, hogy igen, csak ha miniszterelnök lesz – akkor nyilván lesznek ugyan vitáink, de lesznek olyan ügyek, hogy ugyanolyan jól tudunk együtt működni, mint korábban. Az azonban, hogy a volt miniszterelnökkel való találkozómat a Smer melletti kiállásomnak értékeli valaki, egy eléggé durva képzettársítás” – emelte ki.

A kettős állampolgárság szlovákiai tiltása kapcsán azt mondta: „Ez egy olyan kérdés, amiben nem értettünk egyet soha, és nem tudom, hogy valaha egyet fogunk-e tudni érteni. Mi ebben az ügyben soha nem fogjuk megváltoztatni a pozíciónkat, és attól tartok, hogy a volt miniszterelnök sem, ezért ez biztosan nem lesz egy olyan pont, amiben együtt fogunk tudni működni, vagy egyet fogunk tudni érteni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kifejtette, Magyarországnak vannak schengeni határai, hiszen Horvátország és Szlovénia bent van a schengeni rendszerben. Hogy itt vagy a szerb határon keresztül érkeznek-e a migránsok, azt nagyon nehéz megmondani – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy éppen most, a szlovákiai választás előtti hetekben jelentek meg nagy számban közel-keleti menedékkérők, migránsok a határ szlovákiai oldalán, Szijjártó Péter azt mondta: „Ne csináljunk úgy, mintha a migráció kapcsán egy új jelenségről beszélnénk. Mi 2015 óta küzdünk ezzel, azóta védjük mi emberfeletti erővel a déli határunkat. A nyomás pedig nő. De már az is megtörtént, hogy rálőttek a határőreinkre. Fegyvereik vannak a migránsoknak, ahogy az embercsempészeknek is. És továbbra sem kapunk semmilyen segítséget Brüsszelből annak érdekében, hogy az Európai Unió külső határát meg tudjuk védeni”.

Parameter.sk
MTI