Hatalmas rakétaesőre ébredtek szombat reggel Izrael lakosai: a Gázai-övezetből több mint ötezer rakétát lőtt ki a Hamász az izraeli területekre, mostanra egészen kaotikus állapotok alakultak ki az országban.

A Magyar Nemzetnek Breuer Péter közel-keleti szakértő, a Heti TV alapító tulajdonosa beszélt a térségben kialakult helyzetről.

– Hamász terroristák Gáza felől átszivárogtak a határokon, és most a civil lakosságot lövik. Izrael déli részére rakétaesőt zúdítottak, de Jeruzsálemet és Tel-Avivot is érik a lövések – magyarázta a Magyar Nemzet megkeresésére Breuer Péter közel-keleti szakértő, a Heti TV alapító tulajdonosa.

A szakértő leszögezte, Izraelben háború van.

Több Európai vezető is reagált arra, hogy szombat reggel a palesztin Hamász szervezet behatolt Izraelbe, valamint rakétákkal kezdték el lőni az ország déli és középső részét a Gázai övezetből. A nyugati politikusok elítélik a támadást, és támogatásukról biztosították Izraelt.

„Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát. Szeretném kifejezni együttérzésemet és részvétemet a miniszterelnök úrnak, Benjámín Netanjáhúnak. Gondolatainkban és imáinkban Izrael népével vagyunk ezekben a sötét órákban” – írja X-bejegyzésében Orbán Viktor.

Szombat reggel ugyanis több ezer rakétát lőttek ki a Gázai övezet felől Izraelre, majd a Hamász harcosai behatoltak az ország területére is. Breuer Péter elmondta, több kibucot megszálltak a terroristák, és

sorra mészárolják le az embereket, foglyokat ejtenek. A lakosság óvóhelyekre menekült, ahova szintén próbálnak betörni a terroristák, az izraeli televíziók és rádiók élő adásban közvetítik az eseményeket.

A szakértő rámutatott, éppen most van az 1973-as jom kippuri háború 50. évfordulója, ám a mostani és az akkori harcok közötti nagy különbség az, hogy szombaton nem a katonaságot támadták a palesztinok, hanem a civileket.

A szakértő elmondta, a legnagyobb kérdés most az, hogyan tudtak a palesztinok ekkora meglepetést okozni Izraelnek – tekintettel arra, hogy nemcsak évfordulók éve van, de az utóbbi időben a palesztinok is hatalmas megtévesztő hadgyakorlatokat hajtottak végre. „Ők erre készültek, és az látszik, hogy ez az izraelieket váratlanul érintette” – fogalmazott. Breuer Péter ismertette, a támadást követő órákban az izraeli hadsereget azonnal mozgósították. Noha pontos létszámokat nem közölt a haderő, de az biztos, hogy több olyan helyszín van Izraelben, ahol tűzpárbaj alakult ki a terroristák és az izraeli katonák között.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Mohamed Szaber