A Mártha-klánnak az ukrán határ menti településektől egészen Balatonfüredig vannak „érdekeltségei”.

A Gyurcsány-fiókának gúnyolt Mártha Imre megvett egy hatalmas földterületet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, itt tervez megvalósítani egy milliárdokat érő üzletet.

A budapesti közművezér már hosszú ideje minden követ megmozgat, hogy a Balatonfüred belterületével határos ingatlan egy részét ugyancsak belterületté nyilváníttassa és megkezdődhessen a parcellázás, beindulhasson a hatalmas üzlet. A balatonfüredi átlagos 1000 négyzetméteres telkeket figyelembe véve Mártha a szóban forgó területen 140 telket tudna kialakítani.

A füredi telekárakból kiindulva így 80-100 millió forintot kaphat egyetlen telekért. Vagyis összesen 10-15 milliárdot kereshetne az üzleten.

Ráadásul a szóban forgó terület „full panorámás” a Tihanyi-félszigetre, kisebb erdővel, ráadásul közvetlenül a belterület határán található, így a közművek bevezetése sem jelentene különösebb költséget.

Mártha-Imre-balatonfüredi-ingatlana

Ezt a hatalmas területet szerezte meg Mártha Imre. Teljes, 180 fokos panoráma nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre.
Forrás: Metropol.hu

Mártha Imre folyamatosan dolgozik a hatalmas üzlet véghezvitelén. Mivel az egész terület átminősítését egyelőre nem sikerült elérnie, az ilyesfajta ingatlanspekulációban jártas ügyvédei tanácsára egy másik trükkel is megpróbálkozott. Ennek lényege, hogy nem egyszerre, hanem részletekben érje el a terület átminősítését, mondván, így nem lesz annyira „szembetűnő” a spekuláció. A Metropol munkatársai megtalálták az ezt bizonyító iratokat. A fővárosi közművezér kérését napirendre vette a balatonfüredi önkormányzat.

Mártha-Imre-kérése-a balatonfüredi-önkormányzathoz

Forrás: Metropol.hu

„Mártha Imre Edgár kérése, hogy az Óvoda utca felett, 0148/13 hrsz-ú külterületi, több mint 13 hektár nagyságú telkéről 4000 m2-nyi rész legyen kertes lakóövezeti besorolással belterületbe vonható” – áll az önkormányzati egyik előterjesztésben, ami Mártha külön kérésére került napirendre. Az önkormányzat azonban felismerte a milliárdos spekulációs szándékot, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal egyeztetve nem volt hajlandó megtárgyalni a „kérést”. Fontos tudni azt is, hogy a fővárosi közművezér birtoka Natura 2000-es besorolású, ami azt jelenti, hogy fokozottan védett állat- és növényfajok élnek rajta.

Mártha Imre a kiemelt fontosságú természetvédelmi területet újabban igyekszik elzárni még a turisták elől is: a fővárosi közművezér internetes vadkamerákkal vette körül a területet, így mobiltelefonján azonnal riasztást kaphat, ha bárki belépne a spekulációs szándékkal megszerzett természetvédelmi területre.

A vadkamerákra figyelmeztető táblák pont ott bukkannak fel, ahonnan a legszebb a kilátás. Mártha valószínűleg pont ezt a részét akarja a területnek elsőként belterületté besoroltatni, hogy milliárdokat kaszáljon rajta.

A balatonfüredi 14 hektáros birtok szinte elenyészik a fővárosi közművezér hatalmas ingatlanbirodalmában.

Ennek székhelye a Prisztás-villa Budapest XII. kerületében, amit a hírhedt maffiózó családjával üzletelve szerzett meg magának. A Balatonnál Alsóőrsön is van egy 500 négyzetméteres villája. Egy részvénytársaság révén részben tulajdonolja és irányítja a balatonalmádi kikötőt is, a Vitorlás Kikötő Zrt.-nek ő az egyedüli önálló cégjegyzésre jogosult vezetője.

Szakértők véleménye szerint a Mártha Imre, illetve családja által vezetett, „ingatlanfejlesztéssel” foglalkozó cég szolgálhat a milliárdos ingatlanvagyon elrejtésére.

Ennek valódi nagyságát megbecsülni sem lehet. Amikor Márthát Karácsony Gergely, nyilvánvalóan Gyurcsány javaslatára kinevezte a hatalmas fővárosi közművállalat élére, az általa vezetett cég összes telephelyét hirtelen eltüntettek a cégnyilvántartásból. A tucatnyi telephely azonban bizonyította, hogy a Mártha-klánnak az ukrán határ menti településektől egészen Balatonfüredig, vannak „érdekeltségei”.

A fővárosi agglomerációban elhelyezkedő Zsámbékon például nemrégiben egy kamuházat árult a cég, az épület sem a tulajdoni lapon, sem a hivatalos térképmásolaton nem szerepelt.

Mártha Imre Floridában is alaposan bevásárolt egy luxus kondomíniumban, de a Mexikói-öböl kijáratánál, egy magánszigeten is vásárolt már magának építési telket, ahol úgy tudni, hogy egy újabb luxusvilla építését tervezi.

Metropol.hu

Borítókép: Mártha Imre, az FKF Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester/MTI/Máthé Zoltán