A Global Peace Index újra a világ húsz legnyugodtabb országa közé sorolta hazánkat.

Világunk felfordulásban van, változik a világrend, új háborúk törnek ki, régi konfliktusok izzanak fel újra, továbbra is etnikai, vallási és gazdasági feszültségek okoznak tragédiákat szerte bolygónkon – olvassuk, látjuk nap mint nap a hírekben. De milyen a teljes összkép?

A Global Peace Index azt mutatja meg, hogy melyek a világ legbékésebb, illetve a legveszélyesebb, legsúlyosabb konfliktusokkal terhelt vidékei.

Az évről évre közzétett ranglistának most jött ki a legfrissebb, idei összesítése. Ebből kiderül: hazánk ismét a világ legbékésebb országai közé került, több szomszédjával egyetemben.

Magyarország összességében egyre jobb helyezéseket ér el a Global Peace Indexben.

Az első, 2009-es listán még a 27. helyen szerepeltünk – cigánygyilkosságok, randalírozó szélsőjobb, a közrend kicsúszása a megbukó Gyurcsány-kormány alatt, emlékezhetünk arra az időszakra. 2020-ban viszont a 24., 2021-ben a 19. helyen álltunk. Tavaly a 13. helyre jöttünk fel, idén pedig a 18. helyen állunk a ranglistán.

A listát az ausztráliai központú Institute for Economics & Peace állítja össze, amely különböző mutatók alapján méri fel és teszi összesített sorrendbe a világ országait.

Az adatokat a brit Economist világlap Economist Intelligence Unit nevű egysége állítja össze ranglista számára.

Az összeállítás során többek között figyelembe veszik az országok belső konfliktusainak a számát és tartósságát, a kívülről okozott és a belső konfliktusok miatti halálozások számát, a szomszédos országokkal való viszonyok alakulását, a bűnözés súlyosságának érzetét egy adott társadalomban, a politikai stabilitás vagy instabilitás jelenlétét, az erőszakos tüntetések esélyét és a bűnözés alakulásának alapvető adatait.

Az immár másfél évtizede összerakott Global Peace Index trendszerűen mutatja a konfliktusok számának és súlyosságának fokozódását a világ körül.

A 2023-as ranglista rámutat arra: a konfliktusok miatti halálozások száma 96 százalékkal növekedett, a kilenc világrégióból hatban rosszabbodtak az eredmények.Ugyanakkor a trendek vegyes eredményeket mutatnak: 84 országban javult, míg 79 országban rosszabbodott a helyzet.

A 2023-as ranglista első húsz helyezettjében nincsen radikális változás az előző évekhez képest.

Nem meglepő módon olyan távolabbi, „kiesőbb” helyen fekvő és fejlett országok vannak az élen, mint az első helyezett Izland, s az utána sorban következő Dánia, Írország és Új-Zéland. Őket követi nyugati szomszédunk, Ausztria, Szingapúr szigorú városállama, és két békés európai ország, Portugália és Szlovénia.

Aztán jön Japán, Svájc és Kanada, majd utánuk a 12. helyen Csehország, a 14. helyen Horvátország, a 15. helyezett Németország és a 16. Hollandia.

A himalájai, békés kis ország, Bhután a 17., Magyarország ezúttal a 18., Malajzia pedig a 19. a ranglistán – az első 20 helyezett névsorát pedig Belgium zárja.

Európa több nagyobb, avagy korábban békésebb országa most hátrébb található a listán. Norvégia a 24., Szlovákia a 26., az erőszakhullám sújtotta Svédország a 28., Románia és Spanyolország megosztva a 31. a listán.

Olaszország a 34., Nagy-Britannia a 37., míg a mindig forrongó, belső politikai vitáktól és terrorizmustól sújtott Franciaország mindössze a 67. a békesség világranglistáján – a franciák Örményország és Panama között állnak jelenleg.

Az állig felfegyverzett lakossággal rendelkező és folyamatos lövöldözéses erőszakhullámtól sújtott Egyesült Államok a harmadik világ országai között tanyázik a 131. helyen, megelőzi őt Haiti, Burundi és Dél-Afrika, rögtön mögötte pedig Brazília, Eritrea és Palesztina található.

A Global Peace Index legvégén a folyamatos polgárháborúktól avagy háborúzástól sújtott országok találhatók: az utolsó tíz ország névsora a legrosszabbtól kezdve a következő: Afganisztán, Jemen, Szíria, Dél-Szudán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Oroszország, Ukrajna, Szomália, Szudán és Irak.

Mandiner.hu

Borítókép: Részlet a Global Peace Index térképéből