Három díjat nyert a Semmelweis a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon: Koltai Lajos rendezése lett a legjobb film, Vecsei H. Miklós a legjobb színész, Nagy Katica pedig a legjobb színésznő díját nyerte el az anyák megmentőjéről készült filmben nyújtott alakításáért.

A kedd estig tartó ötnapos rendezvényen 19 magyar mozifilm látható a Laemmle Monica Film Centerben Los Angelesben, a díjazottakat a hétvégén jelentették be – közölte a Nemzeti Filmintézet vasárnap az MTI-vel.

Az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis Ignác világhírű magyar orvos életét bemutató alkotást a Los Angeles-i fesztivál nyitófilmjeként mutatták be. A gálán részt vettek a film alkotói, Káel Csaba kormánybiztos és Colleen Bell, a California Film Commission vezetője, aki korábban az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete volt.

„Nagy öröm megélni ezt a sikert, ami a magyar alkotókat fogadta most Los Angelesben, és külön öröm, hogy a két magyar Nobel-díjas évében egy világhírű magyar tudósról készült filmet mutathatunk be. A New Yorkban tartott világpremier után most Los Angelesben is teltház várta Koltai Lajos új filmjét, ismét nagy a kíváncsiság a magyar alkotások iránt”

– idézi a közlemény Káel Csabát.

A Variety amerikai filmes hírportál a bemutatóhoz kapcsolódva részletes cikkben számolt be a filmről. Koltai Lajos az online magazinnak elmondta, hogy fiatalkora óta meghatározó élményként maradt meg benne az 1952-es Semmelweis film, és nagy kihívás volt a világ legismertebb magyar orvosáról életrajzi alkotást készíteni, de azt is említette, hogy csodálatos volt visszatérni a rendezéshez.

A Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon Nagy Katica a legjobb színésznő díját Román Katalinnal, a nyílt örökbefogadás témáját középpontba állító, Hat hét című film főszereplőjével megosztva kapta, Szakonyi Noémi Veronika pedig a legjobb rendezőnek járó díjat vehette át a Hat hétért. A legjobb forgatókönyvért járó elismerést Köbli Norbertnek ítélték a Blokád című filmért, míg a legjobb operatőr Győri Márk lett a Hadik című alkotásért. A legjobb dokumentumfilm díját Széles Tamás vehette át, aki a világhírű kaliforniai borkultúra megteremtőjének, Haraszthy Ágostonnak az életét mutatta be. Koltai Lajost munkássága elismeréseként életműdíjjal jutalmazták a fesztivál nyitóeseményén.

A 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál zárófilmje Zákonyi S. Tamás A nemzet aranyai című, a magyar vízilabda-legendákról forgatott dokumentumfilmje lesz október 31-én.

MTI

Kiemelt kép: Semmelweis szerepében Vecsei H. Miklós (Forrás: Facebook/Semmelweis)