Újabb hajmeresztő ötletek öltöttek rendeleti formát, melyek célja a magyar nyelv használatának korlátozása.

Rendelettel akarja meghatározni az ukrán kormány, hogy a kárpátaljai magyar iskolákban ezentúl csak délután 5-től, a tanítási idő lejárta után beszélhetnek magyarul a tanárok és a diákok egymással – hívja fel a figyelmet a Hír TV. Az új rendeletben megtiltanák az orvosoknak is, hogy ezentúl a pácienseikkel magyarul beszéljenek.

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője nonszensznek nevezte az új intézkedést.

Mint mondta, Ukrajnának ahhoz, hogy az Európai Unió tagja legyen, már a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez garantálnia kellene a nemzeti kisebbségek jogait.

„Fontos, hogy jelenleg sok figyelem irányul Ukrajnára, miután az Európai Bizottság bejelentette a bővítési csomagjában az ajánlást, miszerint javasolja a csatlakozási tárgyalások megkezdését ezzel az országgal. Viszont nagyon fontos azt is figyelembe venni, hogy a kisebbségi jogok helyzete egy cseppet sem javult: olyan rendeletek jelennek meg, amelyek betiltják az iskolákban a tanároknak, diákoknak, de még a takarítószemélyzetnek is, hogy anyanyelvükön beszéljenek egymással és kimondottan feltételkén szabják meg, hogy csak a magánélet területén lehessen az anyanyelvet használni” – mutatott rá Bocskor Andrea.

A fideszes képviselő szerint mindebből nem az derül ki, hogy Ukrajna egyenlő jogokat szeretne biztosítani a kisebbségeknek, s hogy szándékában áll megfelelni a Velencei Bizottság ajánlásainak.

HírTV

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője nonszensznek nevezte az új ukrán intézkedést
Forrás: Facebook/Bocskor Andrea