A prefektus szerint ez hozzájárulhatna a hazafias, nemzeti öntudat ápolásához, megőrzéséhez és fokozásához.

Rudolf Stauder (PNL), Máramaros megye prefektusa a prefektúra csütörtöki tájékoztatása szerint felkérte a megye általános iskoláinak oktatóit, hogy reggelente énekeltessék el a gyerekekkel a román himnuszt – írja a foter.ro.

A prefektus azzal indokolja kérését, hogy ezzel az iskolák hozzájárulhatnak a hazafias, nemzeti öntudat ápolásához, megőrzéséhez és fokozásához. Mert hogy

„minden nemzet egy sor alapvető jelképpel határozza meg önmagát, ilyen a nemzeti zászló, a himnusz, a címer és az anyanyelv”, ezek pedig „olyan pillérek, amelyek meghatározzák egy közösség történelmét és fejlődését”

– írja Rudolf Stauder Máramaros megyei prefektus.

A prfeketusi utasítás azokra a sötét, 1989 előtti iskolai reggelekre emlékezteti a foter.ro cikkének szerzőjét, amikor a gázolajjal bekent padlójú osztálytermekben azzal indult a napi program, hogy az egész osztály felállt és elkornyikálta a román nemzeti himnuszt, miközben a tábla fölötti falra akasztott, alaposan retusált képről Nicolae Ceaușescu, a Nemzet Atyja, a Kárpátok Géniusza, Nép Szeretett Fia nézett le az álmos tanulókra fényes kommunista jövőt ígérő félmosollyal.

Rudolf Staudert egyébként Klaus Iohannis államelnök egy éve tüntette ki a Férfiasság és Hit Érdemrend lovagi fokozatával.

Címlapkép: Nicolae Ceaușescu – Fotó: Bernard Bisson/Sygma/Corbis