A dokumentum szerint a terrorszervezet ötven, Gázában fogva tartott izraeli szabadon engedéséért Izrael 150 palesztin nőt és gyermeket helyez szabadlábra a börtönökből.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet is bejelentette az Izraellel megkötött fogolycsere-egyezmény részleteit – közölte az izraeli média szerdán.

A Hamász a közzétette jelentés szerint ötven, Gázában fogva tartott izraeli szabadon engedéséért Izrael 150 palesztin nőt és gyermeket helyez szabadlábra a börtönökből.

A terrorszervezet szerint a négynapos tűzszünet idején az övezet déli részén teljesen leállítanak minden légiforgalmat, a hírszerzést szolgáló eszközöket is beleértve, az északi részen pedig napi hat órára lesz érvényes ugyanez.

A Hamász azt is közölte, hogy engedélyezik a gázaiak közlekedését a Gázai övezet déli részéről észak felé a Szaladin úton – azon a humanitárius folyosón, amelyet Izrael az északon élő gázaiak délre evakuálására jelölt ki.

A szervezet az is bejelentette, hogy humanitárius segélyt, egészségügyi felszerelést és üzemanyagot szállító kamionok százait engedik be a sávba a kedden megszületett egyezmény alapján.

„Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke és a vezetés üdvözli a humanitárius fegyverszüneti megállapodást, nagyra értékeljük a katari és egyiptomi erőfeszítéseket”

– közölte X-en Husszein as-Seik, a palesztin elnök egyik munkatársa.

Ismételten felszólítunk a palesztin nép elleni izraeli agresszió átfogó leállítására,

a humanitárius segítségnyújtás beindítására, és nemzetközi legitimitáson alapuló politikai megoldásra, amely a megszállás befejezéséhez és a palesztin nép szabadságának, függetlenségének és szuverenitásának elnyeréséhez vezet” – tette hozzá.

Az Izraeli igazságügyi minisztérium szerda reggel közzé tette háromszáz olyan palesztin fogoly nevét, akik szabadon bocsáthatók a túszokról született egyezség keretében. Ezzel megkezdődött az a 24 órás időszak, amikor  elengedésük ellen tiltakozhatnak a Legfelsőbb Bíróságnál az izraeli állampolgárok.

Az egyezmény első szakaszában Izrael mintegy százötven palesztin szabadon bocsátására vállalt kötelezettséget az első ötven izraeli túszért, de tűzszüneti napokért és palesztin rabokért cserébe további ötven izraeli fogoly felkutatását és elengedésével újabb százötven fogoly elengedését is elérhetik.

(MTI)

Kiemelt kép: Anas Mohammed/Shutterstock