Lehetnek olyan bankok, amelyek 3 százaléknál is alacsonyabb kamattal kínálják majd a csok plusz konstrukció támogatott lakáshiteleit, miután a társadalmi egyeztetésre kerülő részletszabályok szerint nem fix 3, hanem maximum 3 százalékos lesz a kamatszint.

Már a 3 százalékos kamat is nagyon kedvező a jelenlegi piaci környezetben, de az ennél alacsonyabb kamatot majdnem példátlannak nevezte Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kamattámogatást a 3 százalékos kamatig finanszírozza az állam, ha ennél olcsóbban nyújtanának hitelt a bankok, azt már maguknak kell kigazdálkodniuk.

A csok pluszos ügyfelekért folyó banki verseny azért is lehet kiélezett, mert a támogatott hitel indulóköltségeit is maximálná az állam 300 ezer forintban. Ezen felül már csak az értékbecslés és a helyszíni szemle díját számíthatnák fel. Korponai Levente szerint azonban fokozódhat a verseny a bankok részéről, mivel a piaci alapú hitelezés továbbra is döcög, így a csok plusz lehet a bankok „ügyfélszerző csodafegyvere”.

A jövőre induló új lakástámogatási programban a gyermekek számától függően 15-50 millió forintos lakáshitelt igényelhetnek az arra jogosultak.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezet szerint az ingatlan minimális alapterületével kapcsolatos feltételek megegyeznek a 2016 óta érvényben lévő csok-szabályokkal. A társasházi lakások minimális alapterülete – a gyermekek számától függően – 40-60 négyzetméter, a családi házaké 70-90 négyzetméternek kell lennie.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy

a csok pluszos otthonok maximális alapterülete nincs korlátozva,

de a megvásárolt ingatlan vételára nem haladhatja meg a 150 millió forintot, első közös otthon esetében pedig a 80 millió forintot. Az ingatlan.com adatai alapján az eladó lakások és házak csaknem 80 százaléka megfelel a feltételeknek, így a csok pluszos vevők jelenleg több mint 120 ezer eladó lakóingatlan közül választhatják ki a következő otthonukat.

Az elemzésben kitértek arra is, hogy a csok plusszal továbbköltöző családoknak nem kötelező eladniuk a meglévő ingatlanukat, de a következő otthonuk értékének nagyobbnak kell lennie.

A korábbi csok-igénylők is élhetnek a csok plusz lehetőségével, de csak akkor, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó csok összegét visszafizették.

MTI

Borítókép: Már a 3 százalékos kamat is nagyon kedvező a jelenlegi piaci környezetben
Forrás: kormany.hu