Az európai uniós civil együttműködés helyszíne volt pénteken és szombaton Budapest: 18 ország részvételével itt tartották meg az Európai Uniós Civil Együttműködési Tanács, az EuCET negyedik konferenciáját, amelyről a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke.

A szervezetet a lengyel Gazeta Polska klubok és a magyar CÖF-CÖKA alapította 2017-ben azzal a céllal, hogy a nemzetek Európáját képviselje a föderális Európa eszméjével szemben, elősegítve a kontinens keresztény kulturális örökségének megőrzését, hagyományainak ápolását, a nemzetállami szuverenitások megőrzését. Ahogyan ars poeticájában fogalmaz: az EuCET az erkölcsi talapzat megerősítése révén szeretné visszairányítani az uniót az alapítók és a közösséget az elmúlt évtizedekben formáló, nagy formátumú politikusok eredeti elképzeléseihez.

Csizmadia László, az EUCet alapító elnöke a konferencia kapcsán a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjúban elmondta: a tanácskozáson több mint kétszáz szellemi honvédő vett részt.

„A konferencián döntés született, hogy jogi alanyiságot is felveszünk, hiszen nemzetközileg így fogjuk tudni a polgári kezdeményezéseket hatékonyan képviselni az EU felé” – mutatott rá Csizmadia László.

A CÖF-CÖKA elnöke elmondta azt is, hogy a munkavállalók a civil világnak ugyanolyan értékű tagjai, mint a többi szellemi honvédő, ezért a munkavállalóknak civil háttértámogatást kell adni, amely akár európai szintű is lehet. A CÖF kezdeményezése, hogy az üzletláncok biztosítsanak munkaszüneti napot dolgozóiknak devember 24-én, Szenteste napján, máris jelentős eredményeket hozott, hiszen számos cég csatlakozott az indítványhoz, ez pedig bizonyítja, hogy a munkavállalóknak szüksége van a fórum támogatására.

A teljes interjú itt hallgatható meg 07:40:08 és 07:50:50 között.