Várjuk az nemzetközi sóhivatal nyilatkozatát az ügyben – írja a Neokohn.

A Gázából nemrég kiszabadult egyik túsz szerdán elárulta, hogy közel 50 napig tartották fogva a padlásán az ENSZ Közel-Keleti Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatal (UNRWA) egyik tanárának.

A történetet Almog Boker, az izraeli 13-as csatorna újságírója hozta nyilvánosságra az X-en.

A túsz azt is elmondta, hogy az őt fogva tartó tanár 10 gyermek apja. Elmondása szerint alig kapott élelmet vagy orvosi ellátást, és a tanár bezárva tartotta őt.

Boker riportja egy másik túszt is idéz, aki elmondta, hogy őt pedig egy gázai orvos tartotta túszként fogva, miközben gyerekeket kezelt.

„Sokat hallom, hogy a Hamász nem képviseli a palesztin lakosság többségét. Ez nem igaz”

Még novemberben volt hír, hogy a ciszjordániai Nabluszban található UNRWA által működtetett egyik iskola egy olyan videót tett közzé a hivatalos Facebook-oldalán, amelyben egy fiatal diák a Hamász „dzsihádharcosainak” győzelmére szólított fel Gázában.

Számos bizonyíték van továbbá arra is, hogy az UNRWA gázai iskoláinak tanárai a közösségi médiában dicsérték a támadásokat, és kapcsolatban álltak a Hamász terroristáival.

Az is kiderült, hogy az október 7-i támadásban résztvevő Hamász terroristák közül, több mint 100-an igazoltan az UNRWA iskoláiban végeztek.

Kiemelt kép: Antonio Guterres ENSZ-fõtitkár nyilatkozik a világszervezet New York-i székházában 2023. október 25-én, miután az izraeli nagykövet közölte: Izrael nem ad vízumot több ENSZ-képviselőnek a főtitkár előző napi kijelentései miatt. Akkor Guterres kijelentette: a palesztin népet 56 évig „fojtogató megszállás alatt tartották”.
MTI/EPA/Justin Lane