Nem engedtek zsidó gyerekeket felszállni a londoni buszokra, a rendőrséghez beérkezett panasz szerint több utas is bátorította a sofőrt, miközben antiszemita megjegyzéseket tettek.

A londoni rendőrség vizsgálja azokat a bejelentéseket, amelyek szerint zsidó gyerekeket akadályoztak meg abban, hogy felszálljanak a londoni buszokra.

A rendőrséghez több bejelentés is érkezett, amikor a buszsofőrök – állítólag az utasok biztatására – megtagadták a buszmegállókban várakozó zsidó gyerekek felszállását.

Az egyik ilyen esetben a nagy zsidó közösségnek otthont adó Stamford Hill negyedben több zsidó iskolás fiú várakozott a buszra, és jelezték, hogy álljon meg. A sofőr lelassított, de nem állt meg.

A rendőrséghez beérkezett panasz szerint több utas bátorította a sofőrt, miközben antiszemita megjegyzéseket tettek, és hálájukat fejezték ki azért, hogy nem állt meg.

Az incidenst először a helyi Shomrim zsidó önkéntes-csoportnak jelentették, akik a panaszt továbbították a londoni Metropolitan Police-nak. A panaszt a busz egyik utasa tette, aki elmondta, hogy „fenyegetve, megfélemlítve, sokkolva és megrémülve” érezte magát, mivel ő volt az egyetlen zsidó személy a buszon abban az időben.

Egy másik incidensre három nappal később került sor: egy 13 éves zsidó lány hasonló esetről számolt be, amikor a buszsofőr nem állt meg egy zsidó fiúnak, de megállt egy másik nem zsidó utasnak.

A Transport for London közölte, hogy „rendkívül komolyan” veszik a bejelentéseket, hozzátéve:

„Nem tűrjük a diszkrimináció semmilyen formáját a hálózatunkon”.

A háború kitörése óta megugrottak az antiszemita incidensek Londonban, októberben 1353%-kal (!) nőttek a tavalyi év azonos hónapjához képest.

Chaim Hochhausert, a Shomrim vezetője szerint

„a gyerekek rettegnek hazamenni az iskolából vagy használni a tömegközlekedést”.

„Soha nem volt még ennyi gyűlölet-bűncselekmény egy hónap alatt. Általában átlagosan heti három. Október 7-e óta a Shomrim 84 gyűlölet-bűncselekményt jelentett. Nem arról beszélünk, hogy országos szinten történik ez, csak a Stamford Hill környéke”.