Először Krausz Ferenc, majd Karikó Katalin is átvette a Nobel-díjat Stockholmban.

Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át a Nobel-díjakat Stockholmban. Az ünnepi ceremónia már elkezdődött, aminek keretei között átvette az elismerést Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus is.

A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését a díjazottaknak XVI. Károly Gusztáv svéd király adja át a stockholmi hangversenyteremben rendezett díszes ceremónián.

Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapja meg az orvosi-élettani Nobel-díjat.

Krausz Ferenc fizikus pedig két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért veheti át a fizikai Nobel-díjat.

A ceremónián adják át a kémiai és az irodalmi Nobel-díjat, valamint a közgazdasági Nobel-emlékdíjat is. Az idei díjat 1560 ember előtt adják át Stockholmban, ahová megérkezett már a svéd királyi család és a parlament elnöke is, akikkel szemben ül Karikó Katalin.

A díjakat személyesen a svéd király nyújtja át, elsőként a magyarok közül Krausz Ferenc vette át a fizikai Nobel-díjat.

Karikó Katalin is átvette a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, amit az mRNS-kutatásaiért kapott. Ez lehetővé tette a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztését is, amivel több millió embert oltottak be világszerte sikerrel.

 

Kiemelt kép: Résztvevők a 2023-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2023. december 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd