Egy politikus és egy zenész – vajon mi a közös bennük? Az, hogy mindkettő sokat tett a hazai és a határon túli magyarságért.

Talán még a keresztény-konzervatív eszmék ellenségei sem tagadják (vagy ha mégis, maguk sem hihetik el saját véleményüket), hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szörényi Levente zeneszerző, gitáros, énekes, az Illés és a Fonográf együttes frontembere, az István, a király kultikus rockopera zeneszerzője egész életére a nemzeti eszme szolgálata a jellemző. A különbség csupán annyi, hogy a politikus a magyar érdekeket a gyakorlatban érvényesíti, a zenész pedig művészertével a magyarság lelkének nemesítéséért dolgozik.

vasvári-díj

Vasvári-díj / Fotó: Szörényi Levente Facebook oldala

A fentiek ismeretében nem lepett meg senkit, hogy ők ketten vehették át nemrégiben a Vasvári Pál Polgári Egyesület 2014-ben alapított a Vasvári-díját. Ezt az elismerést 2014 óta azoknak ítélik oda, akik sokat tettek az Egyesület céljainak eléréséért, Vasvári Pál életének megismertetéséért, a nemzetért, illetve a határon túli magyarsággal való kapcsolatok ápolásáért.

A Vasvári-díjakat idén a Magyar Nemzeti Múzeumban adták át. A laudáció szerint  Szijjártó Péter a határon inneni és túli magyarságért végzett fáradhatatlan munkájáért, kiemelkedő teljesítményéért, Magyarország érdekeinek képviseletében és a nemzeti öntudat erősítéséért kapta ezt az elismerést; Szörényi Levente a határon inneni és túli magyarságért végzett fáradhatatlan munkájáért, művészeti tevékenységéért és a nemzeti eszme ápolásáért.

A Vasvári-díjakat Bauer Ferenc és Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökei adták át. Az ünnepségen beszédet mondott Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója is.

Címlapkép: Szörényi Levente Facebook oldala