Újabb bepillantást nyerhetünk a Most vagy soha! című filmbe, amelyről az is kiderült, hogy március 14-én mutatják be.

„Kétperces időutazás 1848 Magyarországára! Idegenvezetők: Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és a márciusi ifjak. Csak itt, csak nálunk! A magyar történelem legismertebb napjának története, ahogy történt és ahogy történhetett volna…” – írta Rákay Philip kreatív producer Facebook-bejegyzésében.

Rákay korábban arról is beszélt: a Petőfi 200 emlékévre készülő kalandfilm készítői a legkisebb részletre is odafigyeltek, hogy ne csak a díszletek és a jelmezek, hanem a film valamennyi eleme tökéletesen korhű legyen.

A film középpontjában természetesen Petőfi Sándor alakja és a márciusi ifjak állnak. A film mindössze egyetlen napot sűrít eseménysorba: a forradalom hajnalára, 1848. március 15-ére repíti vissza a nézőket, miközben fikciós és történelmileg hiteles elemeket egyaránt bemutat.

Rákay Philip az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorának vendégeként korábban azt mondta: a „szőrszálhasogatásig” törekedtek a hitelességre.

„A filmbéli Pilvaxban minden megegyezett az eredetivel: a tapéta, a falikarok és a csillárok az eredetivel azonos méretarányban és részletességgel készültek el. Az asztalokon az újságok kívül-belül azok voltak, amik éppen akkor, március 15-én jelentek meg. Békebeli receptek alapján lesüttettük és megfőzettük azokat az ételeket, amelyeket akkoriban ott rendelni lehetett.

Ennyire valósághű közegben dolgozni egy kosztümös filmben, valami egészen elképesztő” – mesélt a kulisszatitkokról a kommunikációs- és médiaszakember.

Rákay Philip hozzátette, hogy a filmben csak abban az esetben tértek el a valóságtól, ha azt valamilyen kreatív, filmes szempont különösen indokolta, mert nem volt céljuk, hogy a történelmet kisiklassák a menetéből. Így jött létre, történészekkel egyeztetve, a film antagonistájának karaktere, egy osztrák titkosrendőr, akinek az volt a feladata, hogy megállítsa Petőfit és társait.

A Most vagy soha! 2024. március 14-én kerül a mozikba.

Origo.hu

Borítókép: Rákay Philip tette közzé a Petőfi-film új előzetesét
Forrás: Facebook/Rákay Philip